Всички сме чували за известната лунна диета, която влияе изключително благоприятно върху организма ни. Доказан и всеизвестен факт е, че към нея прибягват доста от дамите, които са решили лесно да свалят някое и друго килце.

Фазите на Луната

Те представляват непрекъснатите промени във външния вид и осветеност на небесното тяло, получени в следствие от това, че тя заема различни положения спрямо осветяващото я Слънце и Земята. Интервалът между две последователни еднакви фази е 29,5 денонощия и се нарича синодичен период.

Лунната диета следва различните фази на Луната – новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт:

Новолуние – Луната е с тъмната си страна към Земята. Не може да бъде видяна, тъй като се намира между Земята и Слънцето.
Първа четвърт – Дясната половина от лунната повърхност е осветена.
Пълнолуние – Когато Земята е между Луната и Слънцето. Целият лунен диск е видим.
Последна четвърт – Лявата половина от лунната повърхност е осветена.

Какво представлява лунната диета?

Лунната диета влияе положително върху човешкото тегло, заради факта, че съдържанието на вода в организма ни се повишава значително. Самата диета трае точно 24 часа, 4 пъти месечно, като началото й се поставя веднага щом Луната навлезе в определена фаза. Важно и основно правило е, че по време на режима се приемат единствено прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, минерална вода, чай (без захар, може с лъжичка мед и лимон). Млякото и алкохолът са абсолютно забранени. Ако пък консумирате кафе, можете да изпиете едно, но без захар или изкуствени подсладители. Позволени са единствено малко мед или стевия (естествен подсладител).

След хидратиращия лунен ден е препоръчително тялото ни да се захрани с по-лека храна като например пилешко месо, зеленчуци, плодове, печени храни, кисело мляко. Разбира се, възможно е да правите диетата само по време на пълнолуние, но ефектът ще бъде по-малък.

Колко килограма можем да свалим по време на диетата?

Стриктното спазване на диетата, може да ви освободи от минимум 1 кг при всяко пълнолуние, като теглото би се запазило, но само ако се въздържате от храна по време и на другите три лунни фази.

 

Фазите на лунната диета през 2014 година:

 

Може са свалите календара в pdf формат за принтиране тук