На всяка от нас се е случвало да съсипе любима дреха по нелеп начин - подпираме се с копринената рокля на ръждива ограда, изпускаме отворено шишенце с лак на любимите ни дънки, сутрешното ни кафе се разлива върху ни в колата (всъщност в този случай дупката на пътя е виновна) или пък забелязваме мистериозно петно върху снощната блузка... дали не прекалихме с виното? Познато, нали?

Подготвили сме ви практически наръчник за борба с петната, само назовете от какво е ужасното леке (ако можете да си спомните) и ще ви помогнем да изчезне.

Преди това обаче, е важно да спазите следните основни правила:

  • При цветни дрехи, преди третирането с препарат, проверете поносимостта му от плата, като нанесете малко количество от него върху незабележим участък.
  • Важно е петното да не престоява дълго, защото колкото повече време минава, толкова по-надълбоко навлиза в тъканта и съответно става изключително трудно за премахване. 
  • Когато се налага почистване с търкане, най-добре е да търкате коприната с парче коприна, вълната с вълна и т.н. като разбира се внимавайте и с цветовете, най-добре е да ползвате светли парчета плат.
  • Бъдете внимателни, когато обработвате тъкани с щампи или апликации от пайети, мъниста и други - те също могат да се съсипят при по-агресивно третиране.

ПРАКТИЧЕСКИ НАРЪЧНИК ЗА БОРБА С ПЕТНАТА:

Вид петно:

Как се премахва:

Масло и олиоАко дрехата ви е от памук, вълна или коприна, просто поръсете с малко талк и търкайте. Ако петното все пак остане, го потъркайте с малко количество бензин или трихлоретилен. 
КафеАко петното е върху вълнена дреха, го залейте с газирана вода. Ако е упорито, третирайте първо с глицерин, после с амоняк и накрая с вода. Ако петното е върху коприна, третирайте отново с газирана вода, а след това изсушете със сешоар. Петно от кафе върху памук ще излезе с амоняк. За лен и велур отново ще помогне газираната вода.
Ръжда Ако петното е върху вълна, третирайте с вода и амоняк. Ако е върху коприна или памук, третирайте с разтвор от лимонов сок и фина сол, след което почистете с вода.
Восък Върху всякакви материи е най-добре да опитате да изстържете петното, ако в възможно. Може да опитате и друго - сложете два листа абсорбираща хартия под и върху плата и изсушете. За да поема хартията по-добре може да разтърквате двата листа с кръгови движения.
Козметика Върху вълна и памук навлажнете с трихлоретилен и разтъркайте внимателно. Върху коприна разтъркайте с влажна четка и изперете в хладка вода и неутрален перилен препарат.
Лепило Ако петното е върху вълна или коприна, навлажнете плата с два тампона напоени с амоняк и вода, после измийте и повторете - така, докато петното изчезне. Ако продължава да упорства, накиснете. Върху коприна накиснете с неутрални почистващи средства и изперете, търкайки внимателно. 
Трева Върху вълна третирайте с разтвор от топла вида, спирт и амоняк в пропорция 3:2:1, после почистете с разтвор от вода и оцет. Върху коприна използвайте само хладка вода и оцет.
Шоколад Ако дрехата е от вълна или коприна почистете с вода и амоняк, после изплакнете с хладка вода. Памучни и ленени дрехи навлажнете със студена вода и изперете с белина.
Дъвка Независимо от каква материя е дрехата, избавлението е да втвърдите дъвката като я обтриете с кубче лед. След това я изстържете внимателно с нож.
Парфюм Независимо от материята третирайте с тампон, който е напоен в няколко капки вода с пероксид. След това изперете със студена вода и оцет.
Плодове 
Червило Ако дрехата е от лен или памук я изперете нормално в пералнята. Ако е върху вълна или коприна използвайте напоен в ацетон тампон. Ако е върху кожа използвайте разреден спирт.
Лак за нокти Независимо от материята, най-добрият начин е да сложите под и над петното абсорбираща хартия и малко лакочистител без мазнини. С кръгови движения търкайте през хартията, докато петното изчезне.
Боя Ако петното е върху вълна или памук ще ви помогне разтворител или трихлоретилен. Ако е върху коприна потъркайте внимателно и изчеткайте с влажна, мека четка, а ако петното е упорито, използвайте ацетон.
Вино Едни от най-трудните петна. Трябва да се постараете да ги премахнете, докато са още пресни: ако материята се пере с вода, третирайте със сол и лимон. А ако не се, използвайте няколко капки вода с пероксид и търкайте добре, докато петното изчезне.
Чай Използвайте вода и лимонов сок, независимо от плата.
Кръв Ако петното в върху вълна, използвайте амоняк и вода с пероксид. Ако е върху коприна изплакнете с много студена вода. Върху памук третирайте със студена вода и амоняк. Върху кожа използвайте само студена вода.