Хората казват, че книга, която не си струва да бъде прочетена втори път, не заслужава и първия си прочит. Ние, от екипа на Dama.bg, спряхме да броим след 10-ия и искаме да споделим с вас мъдростта, която Екзюпери завещава на своя малък принц, а и на нас читателите.


1. „Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

 2. „Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец...“

3. „Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „ Моето цвете е там някъде”."

4. „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”

5. „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.”

6. „Хубави сте, но сте празни - продължи малкият принц. - За вас не може да се умре. Разбира се, случаен минувач би помислил, че моята роза прилича на вас. Но тя сама е много по-важна от вас всичките, защото тъкмо нея поливах. Защото тъкмо нея поставях под стъклен похлупак. Защото тъкмо нея пазех с параван. Защото тъкмо върху нея убих гъсениците (освен две-три, за пеперуди). Защото тъкмо нея слушах да се оплаква, да се хвали и дори понякога да мълчи. Защото е моята роза."

7. „Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници“.

8. „Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна“.

9. „Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.“

10. „- Какво значи „да опитомиш“?
- Ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.“
 
11. „Hяĸoи xopa ca ни нeпpиятни, „xлъзгaви” и гъвĸaви ĸaтo гъceници. Ho тoвa нe oзнaчaвa, чe вътpe в тяx тe нямaт нищo пpeĸpacнo.“
 
12. „Думите само ни пречат да се разбираме помежду си.“