През последната седмица на всяка година създателят на Facebook Марк Зукърбърг прави предизвикателно новогодишно обещание към себе си. Една година той обеща да яде само месо, което сам е убил. Друга година се зарече да научи мандарин.

Тази година Марк се предизвиква да стане истински книжен плъх (в най-добрия смисъл на думата, разбира се) и да създаде собствен читателски клуб.

Зукърбърг каза, че ще чете по една книга на всеки две седмици и ще публикува онлайн какво чете в специално създадена фейсбук група, където и други читатели ще могат да споделят и следят.

Обещанието на създателя на Facebook е вдъхновено от хилядите коментари на потребители, които му предлагаха различни предизвикателства за 2015 г.

Ето какво заяви Зукърбърг:

Моето предизвикателство за 2015 г. е да чета по една книга на всеки две седмици - с акцент върху изучаването на различни култури, вярвания, истории и технологии.

Благодаря на всички 50 000 от вас в нашата общност, които ми дадоха предложения за различни предизвикателства.

Много от вас ми предложиха читателски предизвикателства. Cynthia Greco ми предложи всеки месец да прочитам по една книга, избрана от друг човек - и получихме 1900 харесвания на нейното предложение. Rachel Brown, Bill Munns, Marlo Kanipe и други предложиха да чета Библията. Моят приятел и колега Amin Zoufonoun ми предложи всяка седмица да чета и научавам възможно най-много за една държава. 

Развълнуван съм от моето читателско предизвикателство. Намирам четенето на книги за много удовлетворяващо интелектуално. Книгите ти позволяват напълно да изследваш една тема и те потапят по-дълбоко, отколкото медиите днес го правят. Очаквам с нетърпение да огранича медиите и да премина към четене на книги.

Ако искате да ме последвате в моето предизвикателство и да четете същите книги, които и аз чета, създадох специална страница A Year of Books, където ще публикувам какво чета. Моля, включвайте се в дискусиите само ако и вие четете книгите и имате какво да добавите. Групата ще бъде модерирана, за да се запази фокусът.

Първата книга за годината ще бъде The End of Power от Moisés Naím. Книгата изследва как светът се променя, давайки на хората повече индивидуална власт, която преди е била в ръцете на правителства, военни и други организации. Тенденцията да се дава на хората повече власт е нещо, в което аз дълбоко вярвам, нямам търпение да прочета книгата и да изследвам темата в детайли.

Оценявам всички други ваши предложения за предизвикателства тази година. Много от вас предположиха, че ще даря пари на хора в нужда - Присила и аз напълно възнамеряваме да продължим да правим това чрез нашата филантропска дейност. Имаме още много да обсъждаме по тази тема. Някои от вас предложиха да срещам по един нов човек всеки ден. Всъщност това беше моето предизвикателство през 2013 г. Други предложиха да преподавам в клас. Това също го направих, с удоволствие бих го правил отново и бих бил по-ангажиран в образованието през следващата година.

Благодаря отново на всички за вашите предложения и очаквам с нетърпение годината на книгите!