Почти не съществува човек, който да не обожава музиката и да не усеща, че зад ритмите, които обикновено ни забавляват съществува нещо много по-дълбоко. Точно поради тази причина решихме да поговорим със специалиста Мартин Иванов. Той е композитор, диригент и перкусионист, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижните Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция), Софийски Университет ‘Св. Климент Охридски’ (магистър стопанско управление). През годините 2001-2004 Мартин Иванов преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts. След завръщането си в България, той основава Институт ЛИБЕРА и полага основите на барабанната/ритъм терапия и барабанното фасилитиране в България.

За поредна година Мартин ще бъде един от лекторите на фестивала за личностно развитие "Свободата да бъдеш", който ще се проведе на 16 април.  Още информация за него можете да научите тук.

 

Разкажи ни повече за ритмологията, какво всъщност представлява тя?

 

“Ритмология“ е програма за личностно развитие, която създадох преди 10 години. Тя е само една малка частица от дейностите ми, които са базирани на ритъма. „Ритмология“ обединява мъдростта на веданта; философията на херметизма, достигнала до нас през вековете от древните школи на Египет, Гърция, и Рим и митологията на маите. В „Ритмология“ всички тези знания са пречупени през съвременната гледна точка като централната идея е създаването на метафори, които да бъдат наблюдавани през очите на ритъма, използвайки езика на ударните инструменти. Тя се радва на голяма популярност и интерес. В нея участниците, на много основно ниво, имат възможността да се запознаят с генезиса на ритъма, херметичната философия и боравенето с менталните елементи свързани с Ритъм Алхимията. В програмата са интегрирани теми като Вибрации, Активно Слушане, Възприемане и Осъзнаване, Комуникация/Интеракция, Синхрон, Баланс/Хармония, които са жизнено важни за нас и определят и диктуват нашия живот. „Ритмология“ разглежда всички тези теми, които са подкрепени с лекционни материали, примери, спонтанно и импровизационно свирене, ритмически и ролеви игри, използвайки барабани и други ударни инструменти.

Не мога да отрека, че много от задачите и упражненията, които представям в програмата, имат за цел да провокират, в добрия смисъл на думата, участниците. По този начин се създава възможност да наблюдаваме и анализираме нашето съществуване под различен ъгъл. Многофункционалността и широкото приложение на ритъма правят курса също така ефективен за терапия, релаксиране, тонизиране или просто за забавление.

За да участвате в “Ритмология“ не е необходимо да притежавате музикални способности и талант, или предварителна подготовка. Новото издание на програмата ще стартира през май. Всички, които проявяват повече интерес по темата, могат да се информират на: РИТМОЛОГИЯ МАЙ 2016.


Каква е ролята на музиката в живота ни?

 

Музиката е изкуство, триединство от ритъм, мелодия и хармония. А именно тези три елемента управляват и осмислят нашия физически и духовен живот. Ритъмът определя физическите рутинни дейности, които дават динамиката и характера на живота ни. Мелодията характеризира уникалната ни душевност, която се рее в пространството. Хармонията изразява съзвучието между нас, другите и природата. Тези три музикални термина могат да бъдат открити на всяко ниво на нашия живот, във всяка професия, във всяко наше отношение със заобикалящата ни реалност. Може би не обръщаме внимание колко често в ежедневието използваме фрази като „Днес ритъмът ми на работа е доста бавен“, „Чувствам се в хармония с всички вас“, „Смехът ти е много мелодичен“.

Музиката е изкуство, което е и неразделна част от едно друго глобално изкуство – да живееш. Няма значение дали използвате ноти, четка, струг, отвертка, компютър, или апарат за мерене на кръвно. Ние всички пишем, изпълняваме и участваме в композицията „Живот“. Опитваме се тази композиция да бъде хармонична, значима, стойностна, но дали успяваме и какво ни пречи?



Важно ли е да започваме деня си с музика и с каква би препоръчал да го правим?

 

Да, разбира се и това е музиката, която непрекъснато игнорираме – ритмичния звук който чувате при вдишване и издишване на скъпоценния ни въздух.

Кога беше последният път, когато се събудихте сутрин и преди да се впуснете в ежедневните си задължения, благодарихте за следващата ритмична глътка въздух? Преди да бъдем креативни, можещи и конкурентни професионалисти, е нужно да можем поемем тази глътка. Без нея всичко е немислимо. Започнете деня си с благодарност, че сте живи и имате възможност да творите живота си.



Съществуват различни теории, според които музиката може да ускори и подобри начина, по който мозъкът ни функционира. Възможно ли е това и ако да, би ли препоръчал да работим на музикален фон? На какъв?

 

Определено не са теории, а физически принципи и закони, които са научно доказани.

Ритъмът допълнително стимулира мозъчната ни дейност. Тя се влияе от броя на мозъчните трептения за секунда и въз основа на тази честота се оформят различни електромагнитни вълни. Когато вниманието ни е насочено навън и мислим рационално, нашият мозък генерира бета-вълни, които вибрират от 14 до 40 пъти в секунда. Ако съзнанието ни се насочи към вътрешна концентрация, характерът на вълните се променя към алфа – от 7 до 14 трептения за секунда. Релаксацията и медитацията са пример за това как работи мозъкът ни в алфа-вълни. Със забавяне на темпото и броя на вибрациите се променят и самите вълни. При честота от 4 до 7 цикъла в секунда мозъкът е в тета-състояние, в което идват неочаквани мистични прозрения, творчески решения на сложни ситуации. То е символ на физическо и емоционално лекуване. В зависимост от контрола върху мисловния процес двете мозъчни полукълба се класифицират на:

• дясно – интуитивната част на мозъка, която функционира като творчески, визуален, слухов и емоционален център.

• ляво – логичната част, рационален, аналитичен и вербален администратор.

Обикновено както дясното, така и лявото полукълбо доминират в цикли, продължаващи от трийсет минути до три часа. Когато едното от тях е доминиращо, спомените, способностите и информацията на другото полукълбо са много по -недостъпни, тъй като се намират в царството на подсъзнанието. Не само, че лявата и дясната половина на мозъка действат в различни режими, но също така обикновено функционират с различни ритми на мозъчните вълни. Десният може да генерира алфа-вълни, докато левият се намира в бета състояние. Или двата могат да генерират еднакъв вид мозъчни вълни. Но в ситуация на интензивна творческа дейност, дълбока медитация или под влияние на ритмични звуци двете полукълба могат да станат увлечени от еднакъв ритъм. Това състояние на единно мозъчно функциониране се нарича синхронизация на полукълбата или събуден ум.

Когато двете полукълба започнат да резонират в един ритъм, усещането за яснота и повишена убеденост нараства. Индивидът е способен да се ползва едновременно и от двете полукълба. Умът става по-остър, по-бистър, синтезира много по-бързо от обикновено и емоциите са по-лесни за разбиране и трансформиране. Съзнателните и несъзнателните нива на мозъка се свързват и интегрират по-лесно. Самопознанието се усилва и творческата интуиция процъфтява, като дава възможност за визуализиране и води до по-лесен приток на идеи. В действие влиза едно уголемено, по-цялостно и интегрирано състояние на съзнанието. Учените вярват, че синхронизацията на полукълбата може да бъде неврологичната основа на интуитивните състояния на съзнанието.



Ти си специалист по ритъм терапия, какво може да лекува тя?

 

В продължение на хиляди години ритъмът е служил за укрепването и поддържането на  физическото, умственото и душевното здраве.

Съвременните изследвания днес потвърждават терапевтичния ефект на древните ритъм техники. Последните изследователски наблюдения показват, че свиренето на барабани ускорява физическото лечение, засилва имунната система и създава усещане за добро физическо състояние, освобождаване от емоционална травма и  реинтеграция със себе си.

Други учени демонстрират успокояващия, концентриращ и лекуващ ефект от заниманията с ритъм върху болните от Алцхаймер, аутистичните деца, емоционално неуравновесените тийнейджъри, възстановяващите се пристрастени (наркомани, алкохолици), пациенти с травма, затворници и бездомни.

Резултатите от изследванията показват, че свиренето на барабани е ценно спомагателно лечение против стрес, умора, тревога, високо кръвно налягане, астма, хронични болки, артрит, душевни заболявания, мигрени, рак, множествена склероза, болестта на Паркинсон, удар, парализа, емоционални разстройства и широк диапазон от физически неспособности.

Изключително важно е да се знае, че ритъмът не е панацея или магическо хапче. Ритъм терапията е спомагателно терапия, която върви ръка за ръка с основното лечение. Тя настройва химията ни, дирижира имунната ни система и цялостно настройва организма ни за борба с болестта и неприятните състояния в които се намираме.



Можеш ли да споделиш с нашите читатели техника, с която да се успокоят от напрегнатото си ежедневие?

 

Според съвременната медицина стресът е причина за почти всички заболявания и е основна причина за такива живото застрашаващи  болести като инфаркт, различни видове удари и разстройство на имунната система. Един от многото фактори, които пораждат стрес е „вътрешния диалог“. В съзнанието ни се заражда вътрешен глас, който започва един непрестанен диалог със самите нас.

„Аз съм на 35 години, a Мая, която е на 25, по-талантлива ли е от мен?“, „Дали до 40-годишна възраст ще стана успешна?“, „Петя е отскоро в тази фирма, а получава повече пари от мен, защо?“ и т.н.

Предполагам, че въпроси от този характер са ви добре познати. Те често карат всеки от нас да губи представата за своите истински уникални качества и създават пагубен шум в съзнанието ни. Вътрешният диалог, който неуморимо водим със себе си, ни пречи да се съсредоточим върху нашия собствен път към успеха.

Предлагам ви упражнение, което не само успешно ще спре „вътрешния диалог“, но и ще ви даде възможност както да се заредите с енергия, така и да релаксирате след напрегнат работен ден. В това обикновено упражнение и неговите вариации в индивидуално и групово изпълнение се крият изключително полезни елементи за физически, умствен и духовен комфорт:

1. Седнете на удобен стол, поставете дясната си ръка на дясното бедро, а лявата – на лявото, изправете гърба, поемете дълбоко въздух и издишайте.

2. Започнете броене на глас от 1 до 4 в комфортно за вас темпо. Когато стигнете до 4, отново започнете от 1, без да спирате, като зациклите четирите пулса (1, 2, 3, 4; 1, 2, 3, 4; 1, 2, 3, 4; и т.н.). Необходимо е да спазвате стабилно темпото, без да забавяте или забързвате.

3. Постепенно включете удар с десния крак на 1, с левия – на 2, отново с десния на 3 и с левия – на 4. Броенето трябва да се движи в абсолютен синхрон с краката, които извършват движение, все едно ходите седнали. Не е нужно да ги вдигате нависоко – можете да повдигате само пръстите, а петите да останат залепени.

4. Когато свикнете, преминете към броене наум и спрете да мислите за краката. Както докато вървите по улицата, вие просто се движите, без да правите сметка за десен и ляв крак.

5. Съсредоточете се върху дясната ръка, докато броенето наум и ходенето на 1, 2, 3 и 4 продължават. Постепенно я включете с по два равни и плавни удара върху бедрото на всяка цифра – общо 8. Дясната ръка удря на 1 (два удара + десен крак един удар), 2 (два удара + ляв крак един удар), 3 (два удара + десен крак един удар), 4 (два удара + ляв крак един удар). Този ритъм от два крака и дясна ръка продължава, докато не започне да звучи ритмично и уверено.

6. Сега е моментът да забравите и дясната ръка и да прибавите нов елемент. Изцяло се съсредоточете в лявата ръка, докато другите крайници стриктно се движат в установения ритъм. Прибавете един силен удар с лявата ръка върху бедрото на цифрата 4 (бум) – всъщност това е ударът, който беше заложен в първоначалния пример. Продължете упражнението, докато успеете да го изпълнявате без усилия и напрежение. Важното е да се чувствате релаксирани, докато зададеният ритъм се лее свободно в пространството.

За по-голяма яснота при изпълнение на упражнението можете да разгледате следния видео клип:

 

Кой е най-прекият път към баланса между ритъма и сърцето?

 

За мен най-бързият, пряк и безболезнен път е чрез ритъма.

Ние се раждаме чисти и щастливи, това състояние е нашият дом и истинската ни природа. Там се чувстваме комфортно и уютно. Нека си спомним за моментите като дете. С течение на годините, под въздействието на различни процеси и под влиянието на стремежа да задоволим нашите „неотложни потребности“ като възрастни, ние се изгубваме.

Много често между нас и нашата истинска същност се отваря пропаст.

Този процес може да бе видян и в това което се случва в мозъка ни и неговите два основни дяла – емоционален (несъзнателен, интуитивен) и когнитивен (съзнателен, рационален). Първият дълбоко носи и пази спомените за нашия дом, а вторият в своя еволюционен процес нараства, обгръща, задушава и потиска емоционалния.

 

По този начин постепенно нашите спомени за дома избледняват и ние се отдалечаваме от него. Когато двата мозъка (емоционален и когнитивен) не се разбират, и самите ние се чувстваме в конфликт със себе си и външния свят. Според психиатърът Давид Серван-Шрайбер двата мозъка получават идващата от външния свят информация почти едновременно. Оттук нататък те могат или да си сътрудничат, или да си оспорват контрола върху мисълта, емоциите и поведението.

Резултатът от това взаимодействие – сътрудничество или съперничество, определя онова, което чувстваме, отношението ни към света и към другите. Различните форми на съперничество ни правят нещастни. Обратното, когато емоционалният и когнитивният мозък се допълват – единият (емоционалният), за да даде посока на това, което искаме да изживеем, а другият (когнитивният), за да ни придвижи напред по този път по възможно най-разумния начин, ние усещаме вътрешна хармония – че „в живота си аз съм там, където искам да бъда“, а това е в основата на всяко трайно изживяване на вътрешния комфорт.

В баланса между двата мозъка се изгражда връзката между рационалното и сърцето, като посредник е емоционалният мозък. Музикалният ритъм докосва директно емоционалния мозък и високо стимулира неговата роля на парламентьор в установяването на балансирани и здравословни отношения между сърцето и ума.

Ритъмът като нещо първично и изконно създава реалната възможност отново да построим разрушените мостове към нашата истинска природа и естествена, неомърсена красота.

 

На какво ще бъде посветена лекцията ти по време на фестивала “Свободата да бъдеш”?

 

Моята лекция се казва „Ритъм фокуси за емоционално, психическо и физическо здраве“. Както фокусникът/илюзионист не разкрива фокусите си, така и аз бих искал да обгърна предстоящото представление в мистерия и загадка.

Единственото, което мога да кажа предварително е, че ще бъде интерактивна лекция, в която всички присъстващи ще бъдат не само слушатели, но и непосредствени участници и изпълнители.