Честит рожден ден на Мел Гибсън, който днес, на 3 януари, става на 61 години! Пожелаваме му още успешни роли, още Оскари и още творческо вдъновение! По този повод реших да споделя с вас някои от най-запомнящите се негови цитати. Приятно четене!

1. Мъдър е този мъж, който разбира, че всеки ден е ново начало. Защото, човече, колко грешки можеш да направиш в един ден? Не знам за теб, но аз мога да направя много. И тъй като не можеш да върнеш времето назад, трябва да гледаш напред.

2. След 20 години брак, мисля, че най-накрая започвам да разбирам какво искат жените. И мисля, че отговорът лежи някъде между разговора и шоколада.

3. Научих, че горчивият опит може да направи по-силен. Той те променя, наистина, но те променя към едно твое друго, по-силно, по-устойчиво аз.

4. Това, което всички търсим, е щастието. Който успее да го постигне, да намери мир със себе си, да изпита удовлетворение, макар и за кратко, макар и само за 5 минути, е истински щастливец.

5. Това, което ти се случва в живота, без значение дали е приятно, или не, мъчително или невероятно прекрасно и благословено, е просто част от кръговрата. Като сезоните. И рано или късно се научаваш да живееш с това.

6. Всички промени са съпроводени с болка. Ако не чувстваш болка, значи нищо не се променя.

7. Жената играе огромна роля за изграждането на семейството, за уюта и топлината на дома. Това е дар, но и голяма отговорност.

8. Животът е живот. Пълен е с различни преживявания – някои болезнени, други приятни. Понякога трябва да се жертваш. Друг път получаваш неочакван подарък. Един вечен кръговрат. Така е било винаги и така ще бъде.

9. Мисля, че, до голяма степен, всичко е предопределно – дори грешките ти.

10. Всеки път, когато излизате навън, за да направите нещо, вие се питате дали ще успеете. Никой няма гаранции за успех. Няма тайна рецепта за това. Всеки път просто трябва да се престрашите и да направите, каквото е нужно – въпреки възможността от провал. Защото също толкова голяма е и възможността за успех.

11. Трябва да имаш вяра в нещо извън теб. Отвъд теб. Не знам как живеят хората, които не вярват в Божественото.

12. Единственият начин да бъдем щастливи в този живот е да не се тревожим твърде много за бъдещето и да не губим време в съжаление за миналото.

13. Oбичам жените. Те са най-прекрасното нещо, създавано някога на този свят. Е, ако те искат да бъдат като мъжете,... ако искат да слязат на нашето ниво, окей. Това си е тяхно право. Макар че не ми е понятен този криворазбран феминизъм.

14. Мисля, че най-важни в живота са уроците, които научаваш. И тук не говоря за кариерата и за опита, който трупаш като професионалист. С времето кариерата отива на второ място... И разбираш, че много по-важна е силата на прошката. А това е нещо, което трябва да възпиташ в себе си. Да се упражняваш да го правиш. В началото ще е по-трудно. След това ще стане по-лесно. Това те освобождава. Разбира се, никой не те кара да забравяш. Просто... трябва да се научиш да прощаваш.

15. Няма човек без грях. Трябва да го приемеш. Трябва да се научиш да живееш с това. Стига си хленчил, стига си се самосъжалявал. Стига си се самообвинявал. Трябва да приемеш себе си 100%-во. Мъжки. Да приемеш грешките си. Да ги признаеш пред другите, но най-вече пред себе си. И да се опиташ да ги поправиш. Това е единственото, което можеш да направиш. И то не е никак малко.