От 03.12.2016 до 07.02.2017. Меркурий планетата на мисълта и комуникацията ще преминава през знака Козирог, най-старателния и отговорен знак от зодиака.

Това разположение ще ни направи по-практични, аналитични и много по-детайлни в изпълнението на нашите задължения.

Докато вършим ежедневните си дела, е възможно да срещаме пречки и спънки от заобикалящите или от обстоятелствата, които ще ни се наложи да прескачаме с финес и постоянство. Колкото по-старателни и отговорни сме в периода, толкова повече успех ще имаме.

Знакът Козирог не ни позволява нещата да стават лесно и без усилия, но за сметка на това ни позволява на здрава структура да градим стабилна основа.
Най-добре ще се отрази преминаването на планетата от тук на земните знаци Дева, Козирог и Телец, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Те ще са доста последователни и систематични през периода. При тях организаторските способности и редът ще идват естествено. Те ще успеят да отметнат максимален брой ангажименти и да са наистина успешни в ежедневните дела и в преследването на целите си.

Не е изключено въздушните знаци Везни, Водолеи и Близнаци да се втурнат да осъществяват своя отдавнашна мечта, понеже точно в този период ще успяват много успешно да систематизират и прилагат на практика, иначе така хаотично заливащи ги идеи.

Водните знаци Рак, Риби и Скорпион ще са доста чувствителни и докачливи, понеже при тях редът и подредеността на ежедневието е много вероятно да бъдат предизвикани от независещи от тях обстоятелствата и от хора покрай тях. Не е изключено да имат крайни срокове, които да гонят и поради тази причина да им се наложи да се стегнат и мобилизират, за да овладеят положението.

Огнените знаци Овен, Стрелец и Лъв не е изключено да се впуснат да използват своите знания и умения за организиране на съвместни дейности с близки до тях хора, най-вече със семейството, децата и половинките им.