Разширението на метрото в София до летището ще бъде официално открито днес, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 13 ч. новите станции ще бъдат отворени за използване от гражданите, като пътуването ще бъде безплатно.

Официалната церемония ще се проведе в 10 ч. на станцията при летището и на нея ще присъстват кметът на града Йорданка Фандъкова, а покани са получили премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В момента последната станция от първия метродиаметър е "Цариградско шосе - Интер експо център". От четвъртък следващата станция ще бъде "Дружба" - разположена между "Дружба 1" и "Дружба 2", следва "Искърско шосе" - на кръстовището между "Кръстю Пастухов" и бул. "Искърско шосе". После е станцията "Софийска Света гора" - на кръстовищата на ул. "Й. Тодоров" с улиците "Н. Бончев" и "В. Златарев". Следва станцията на летището.

Очаква се разширението да доведе още 45 000 пътници в подземната железница, която вече ще свързва и "Дружба" с центъра на града.

В началото на май ще тръгне и другото разширение на метрото - към "Младост". След станцията "Младост 1" следват три станции, като последната ще бъде при Бизнес парка. Очакванията са това да доведе до нови 90 000 пътници.

Източник: Dnevnik