В България обичаме да живеем с парадокса, че хем конкурсите ни за красота все са нагласени, хем българските представителки на световни форуми са ощетявани от мафия, задкулисие и политически интереси. С малките изключения на 4-тата в света Мис и на първата Мисис, красотата на нашенката в глобален мащаб си остава далечен мираж, който предъвкваме отново и отново... но все по родни ширини.

Завихрилият се от вчера скандал с българската представителка на Мисис Свят отново ни накара да си зададем двата екзистенциални въпроса: Как, по дяволите, ги избират тези миски, които ни представят пред света?.... И по-горчивото: Наистина ли българките са сред най-красивите жени в света?

За да успокоим националната си гордост, ви представяме снимки на първата дама, избрана за Мис България. Годината е 1967-а, а Бранимира Антонова печели сърцата на цяла България и на журито в социалистическия конкурс за красота. Титлата открива пред другарката Антонова пътя към голямото кино, където има над 20 роли - сред тях в "Мъже в командировка" и "Бягство в Ропотамо".

Снимки на първата Мис България бяха публикувани и в световния сайт за интересно съдържание 9GAG, където събраха десетки положителни коментари и похвали от всички краища на земята.

И макар да казват, че красотата е относително понятие, всички ще се съгласим с безспорната класа и грация на Бранимира Антонова - първата Мис България, показала какво означава да представляваш красотата на една нация. Жалко, че този пример не се следва и днес!