Зелена котка се появи из улиците на Варна. Тя се превърна в интернет сензация, след като е била забелязана да броди из морската столица. Котката се бе изгубила в продължение на три дни и това нейно изгубване предизвика няколко версии. Първата, че е била отвлечена, в резултат на славата си. Втората – че дъждът е измил цвета й.

Първоначално са смятали, че причини за зелената окраска са действия на жестокост. Надявали се, че характера на котката не влияе на собствениците й, за да я оцветят. Организация за защита на животните алармира, че боядисването и оцветяването на животни може да има потенциални фатални последици. Някои местни жители коментират, че котката е все по-зелена с всеки изминал ден, което подхранва идеята, че някой я боядисва.

След като изумруденото създание предизвика огромен интерес – най-накрая има обяснение за цвета му. Откри се, че писаната спи и прекарва дните си в един гараж в изоставена купчина от синтетична зелена боя. Постепенно боята бавно обхващала цялата котка, така че й дала необичайно зелен външен вид. Цветът не показва никакви признаци на изтъкване, ако това е било боя, коментират очевидци. Същевременно всяка дрямка прави цветът да изглежда по-силен.