За приятелството всичко вече е известно. Tака например, мъжкото приятелство е за цял живот и само и единствено обичта към една и съща жена може да скара най-добри приятели. За женското приятелство пък е известно, че рядко е искрено. Най-вече, защото по статистика на всеки десет момичета се падат само девет момчета.

Единственият феномен, който британските и други изтъкнати учени не са разгадали все още, е относно приятелството между мъжа и жената. Най-вероятно заради отсъствието на този феномен.


С други думи казано, всички ние все още се чудим съществуват ли изобщо такива отношения между хора от двата пола във фертилна възраст или не?

Приятелството с жена е възможно. Но само при определени условия.
Първо, може да си приятел с грозна жена. Мозъкът ти ще избягва сексуалния подтекст по време на общуването ви и това няма да доведе до неловкост, когато сте заедно. Ще може да говорите за новини, деца, футбол, за времето, дори за отношенията ти с други жени. Тя ще се смее на шегите ти, ще прокарва пръсти през косата си, ще облизва устни. И това няма да те възбуди. Поне докато си трезвен. Да, има жени, с които не е добра идея да сядаш да пиеш.

Второ, може да си приятел с не много симпатична жена. Може да ви се стори, че грозна и не много симпатична са едно и също, но всъщност не са. Има момичета, които се смятат за красиви в традиционните разбирания. Но те, не те привличат сексуално. За едни, те не са им по вкуса, за други феромоните не са им по вкуса. Но решаващото в случая не е физиологията, а поведението. Дали тя ще е майка на три деца и няма да й е до флиртове, или ще ти е шеф и няма да ѝ се занимава с глупости. Или може някога да е била непохватна и грозновата тинейджърка, която е решила, че цял живот ще си остане такава и не вярва в красиви принцове, а без да забележи вече се е разхубавила. Също като грозното патенце, което отдавна не се е поглеждало в огледалото и още не е осъзнало, че се е превърнало в прекрасен лебед.

Изводът в случая е, че жената е красива, но не е сексуална. С нея може да сте приятели. И дори може да пиете заедно. Нищо лошо (или хубаво, зависи как гледаш на нещата) няма да излезе.

Трето, може да сте приятели, ако сте роднини. Дори няма да разглеждаме варианта с кръвосмешението. Затова, няма какво да коментираме по случая.

Остават всички останали. С тях вече е по-интересно. Ти общуваш с тях (ако гаджето ти позволи) и дори сте приятели. Но ситуацията винаги си остава двусмислена. Тоест ти никога и при никакви обстоятелства не си мислиш за нея в романтичен аспект. Ти си сигурен, уверен и отговорен мъж. И в случай, че нещо се случи, ще знаеш, че ще ти откъснат нещо ценно. Ще е добре, ако това бъде главата.

Но, ако случайно се окажете насаме, да речем на необитаем остров… И случайно сте последните хора на земята… Тогава кой знае... Всичко се случва!

А може да се случи и така, че очите насреща мислят същото като теб. Общувате си в очакване кога някой няма да издържи и ще се нахвърли върху другия (в добрия смисъл).

Признайте си, такова приятелство е доста напрегнато. От една страна ти е приятно и имаш доверие на човека, но не рискуваш да губиш бдителност.
И все пак, то съществува.

Ние сме зрели, умни и културни хора. Значи е в наши сили да контролираме тези животински инстинкти, които крещят в нас, че трябва да се съвокупляваме при всяка удобна ситуация, било то на фирмено събиране, във входа на блока, в тоалетните на дискотеката или в храстите на някой парк.

Ние сме над това. Дори всеки от нас да е имал моменти, когато е искал да изкрещи: „Как може да си мислиш за това? Вие сте просто приятели!”.
И нека все пак да се придържаме към версията за приятелството между двата пола, колкото и трудно да вярваме в него на моменти.