Модерният мъжкар е често срещана порода, с доста отличителни черти и характеристики. 

Неговите идоли са Тони Монтана, дон Корлеоне, Саша Белов и тем подобни. И това е така, защото никога не доглежда филмите, за да види, че нищо хубаво не им се случва на идолите му в края. 

Модерният мъжкар е голям играч... Но на дребно. Модерният мъжкар има маниерите на мутра от зората на демокрацията. Често и същия начин на обличане.

Модерният мъжкар си има сериозна приятелка, но това не го спира да се предлага на всяка друга. За него е много по-голяма гордост да има много жени, които може да има всеки, отколкото да има една, която е само негова. Модерният мъжкар се държи зле с жените. Неговото мото е - мачкай, за да те уважават. 

Модерният мъжкар има комплекси, но работи над тях. Намира си по-слаби от него индивиди, които потиска, за да си вдига самочувствието. 

Модерният мъжкар е мечтател. Мечтае за най-гъзарските сепарета в най-гъзарските заведения, където да бъде най-големият гъзар. 

Модерният мъжкар пие, но най-вече, за да покаже колко голям мъж е. 

Модерният мъжкар тренира много, но чете малко. Все пак няма как да иде на заведение с книгите си. 

Модерният мъжкар може да се разпознае като мъж предимно по наличието на брада и пенис, защото на него думата му не струва нищо. Такъв е модерният мъжкар. Ще го намерите навсякъде.