В отношенията между мъжете и жените съществуват няколко основни стереотипа:

  • Мъжете се сприятеляват с жени, защото ги харесват и искат да спят с тях;
  • Или пък ги харесват и искат да бъдат с тях, но дамите виждат в тяхно лице просто приятел;
  • Понякога мъжът изчаква жената да скъса с приятеля си.
  • Или пък да напусне работа, защото при тези обстоятелства няма как да бъдат в интимни отношения.

В тези стереотипи има голяма доза истина. Но не и цялата... 

Доктор Хайди Рийдър провежда проучване по въпроса, изследвайки хора, привлечени от най-добрия си приятел от противоположния пол. Така тя открива, че съществуват четири повтарящи се типа привличане.

1. Приятелско привличане - привличането, което човек изпитва към някого, защото му допада като човек и му харесва да прекарваш времето си с него.

2. Романтично привличане - това представлява желанието приятелските отношения да прераснат в интимна връзка. Едва 14% от анкетираните споделят, че изпитват романтично привличане към най-добрия си приятел. Любопитното е, че почти половината от тях твърдят, че са изпитвали по-голямо желание за любовни отношения в по-ранен етап от приятелството си с въпросния човек, отколкото сега.

3. Субективно физическо/сексуално привличане - близо 1/3 от отговорилите са се чувствали сексуално привлечени от най-добрия си приятел, но мнозинството не изпитва подобни чувства в момента на провеждане на експеримента. Установено е, че това привличане се изменя с времето, като по-често намалява (при 30% от участниците в проучването), отколкото да нараства (20%).

4. Обективно физическо /сексуално привличане - това е случай, в който човек осъзнава, че приятелят им е атрактивен за другия пол, макар и те самите да не го харесват по този начин ("Разбирам защо другите мъже/ жени го харесват, но мен лично не ме привлича"). Повече от половината участници в проучването изпитват именно този тип привличане към най-добрия си приятел от отсрещния пол - това е с 25% повече от субективното физическо привличане.

Това означава, че е възможно приятелството между мъж и жена да възникне въз основа на сексуално привличане, но когато станат по-близки, това влечение се изменя.

Така че нека да изясним въпроса веднъж завинаги:

Възможно е да намираш някого за обективно привлекателен, без да искаш да спиш с него. Възможно е първоначално да изпитваш романтично привличане към някого и с времето това желание да намалее. Но е напълно възможно и това да изпитваш сексуално влечение към някого, но да не го показваш. 

Могат ли мъжете и жените да бъдат само приятели? Абсолютно.

Понякога просто отнема повече време да разбереш как наистина се чувстваш спрямо някого. Именно заради това повече от половината анкетирани смятат, че колкото повече опознават приятеля си, толкова по-малко са интимно привлечени от него. За съжаление обаче, много двойки не осъзнават това и бързат да скочат в леглото, като в крайна сметка остават наранени.

А какво е вашето мнение - могат ли мъжете и жените да бъдат просто приятели?