Спокойна вечер, чаша вино, пуснали сме си серия от любимия филм и около нас цари мир и спокойствие. Котката си лежи в скута ни - почти заспала и мъркаща, онова мъркане, от което чак ни хваща сладък гъдел на коремчетата… Извинявайте, да се върнем на котката!

Всички знаем, че за древните египтяни котките са били свещени животни. Няма съмнение в това благодарение на писанията и рисунките, с които са ги представили по забележителен начин. Котките са заемали важно място в изкуството, културата и начина им на живот. Тази информация е известна на всички ни, но много хора, включително и ние от екипа на Dama.bg се чудехме какви са мотивите, които стоят зад това необичайно поведение?

Мнозина правеха догадки, но истината е, че не можеха да докажат предположенията си. Възможно ли е древните да са знаели нещо, което на нас да ни е убягнало? Скорошно изследване показва, че това може и да е така.

Някои проучвания, провеждащи се в момента, ни водят към преоткриването на много ключови фактори. Поведението на вманиачени котешки любители може би има връзка с една често споменавана котешка способност - да се „само-лекуват“.

Откъде да знаем дали котките имат „лечебни сили“?

Нови проучвания са представили доказателства, че мъркането на котките действа терапевтично, като не просто регенерира тялото, но също така подсилва организма им. Мъркането значително ускорява възстановяването на техните кости и органи, като същевременно увеличава тяхната плътност. Тези заключения показват, че общоприетите вярвания, че любимите ни малки пухчета мъркат просто от удоволствие, може да са погрешно разбрани.
Като подкрепа на това твърдение, можем да посочим факта как котките мъркат при някои не толкова приятни ситуации, например когато са ранени, от страх (стрес) или при раждане.

Това предполага, че мъркането е изиграло еволюционна роля при тях, като някакъв вид механизъм за оцеляване. Според историци хората в Древен Египет често са се възхищавали и дори в някои случаи са обожествявали определени котки, заради чудотворните им способности да избягват и отблъскват застрашителни за тяхното здраве и живот неочаквани ситуации, като например силни удари, борби с други животни или напрегнати преследвания. Нищо чудно от честите провеждания на тези експерименти (или просто средства за забавление) в древността, да е тръгнало твърдението, че котките имат по девет живота - мит, който и до днес е доста често споменаван.

По какъв начин това би могло да е оказало влияние на културата и историята ни?

Чрез по-задълбочени изследвания и анализи можем да покажем, че много общества в миналото, а и до ден днешен при някои култури (например звука „Ом“ при медитация), се използва сходна, дори можем направо да кажем идентична техника за вибрационно лекуване, като вродената на нашите грациозни супер-любимци. Много вероятно е благодарение на котешкия род, египтяните да са пресъздали звуковата (или ултразвуковата днес) терапия за наши цели и помощ в медицината.

Систрум се нарича един от свещените ударни музикални инструменти в Египет, като има предположения, че е създаден като поклонение пред тяхната богиня котка Бастет. Жриците в храмовете ритуално използвали ритъма на систрума, който както в наши дни вече се знае, и както ние наскоро научихме, е като генератор на голямо количество утразвук. 

Ултразвукът е ефективна лечебна технология, която днес се използва в почти всички болници и клиники. При точно изчислени нива на ултразвук дори се наблюдава напредък в лечението на тежки живото-засягащи заболявания като кистозна фиброза и различни форми на рак.

Това означава, че е напълно възможно при египетските церемонии, в които са използвани множество систруми, те да не са били просто за богопочитаема музикална атмосфера, а да са подсилвали някакъв лечебен или повишаващ енергията на тялото ефект.

По какъв начин бихме могли да се възползваме от това знание?

Този вид алтернативна медицина може да ни е полезна при възстановяване, реструктуриране и лечение на жизненоважни системи в организма ни. Дали погледнати от технологична или от биологична страна, тези изследвания убедително свидетелстват за бъдещето, което тази „музикална“ терапия ще има като приложима модерна здравна процедура. Тези процедури биха могли да имат облекчителните качества на един дълъг и цялостен масаж, да премахват болката и да възстановяват организма от насъбраните стрес и натоварване. Това може и да е една от причините да има различни начини при четенето на мантри и прилагането им по време на медитация. Думата мантра всъщност произлиза от Санскрит и в точност може да се преведе като „инструмент на ума“ (може би музикален?). Мантрата е мощна звукова вибрация, подобна на тази получаваща се от систрума и дори още повече напомняща на мъррррркането при котките, притежаваща своите собствени необикновени скрити качества.

Всички факти до тук предполагат, че най-доброто, което можем да направим, е да не спираме да експериментираме с различните медитативни възможности и да се опитаме да разберем по-добре това ново поле на възможности. А за всички нас, мили дами, можем да кажем само едно: Да се възползваме докрай от пухкавите сладкиши у дома, току виж сме станали и по-млади!