Актьорът Алекс Роко, станал известен най-вече с превъплъщението си в образа на Мо Грийн във филма "Кръстникът" (1972 ), почина на 79-годишна възраст, съобщиха Асошиейтед прес и Контактмюзик, цитирани от БТА.

Роко си е отишъл в събота, съобщи дъщеря му Дженифър във Фейсбук.

В „Кръстникът“ Алекс Роко играе могъщия собственик на казино в Лас Вегас Мо Грийн, който гневно отказва предложение на издигащия се мафиотски бос Майкъл Корлеоне да му прехвърли част от бизнеса си – и плаща за това с живота си.

Роко описва участието си в „Кръстникът“ като „Без съмнение, златният ми билет за където и да е“.

Роден през 1936 г. в Кеймбридж, Масачузетс, Алекс Роко прави дебюта си при режисьора Ръс Майер през 1965 г. – с филма „Мото психар“. Най-честите му образи са на гангстери – например в „Приятелите на Еди Коул“ и „Игра на пари“. В 50-годишната си кариера Роко печели награда „Еми“ за ролята си в ситуационната комедия „Прочутият Теди Зед“.

Причините за смъртта му не се съобщават. Кариерата на Алекс Роко, чието истинско име е Алесандро Федерико Петриконе младши, обхваща 5 десетилетия.

Освен в "Кръстникът", Роко се е снимал във филмите "Игра на пари", "Рафърти", "Хърби пощурява", "Сватбеният агент", "Димящи аса".
Роденият в Бостън актьор озвучава и персонеж в сериала "Семейство Симпсън". За поддържаща роля в комедийния сериал "Знаменитият Теди Зи" Роко получава награда "Еми".