Цена 12 лв.

Издателство Вакон

„На един черпак разстояние“

Едно изключително апетитно заглавие изкушава читателите този месец. Определят го като най-добрия роман в света на кулинарията и определено има защо.

„На един черпак разстояние“ разказва историята на млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“. Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички подправки и ухания от далечна Индия. В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги. Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да украси ресторанта на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.
„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания.

„Невероятно! Една наистина завладяваща човешка история, изобилстваща с най-разточителното и изтънчено кулинарно порно от Зола насам. Това без съмнение е най-добрият роман, чието действие се развива в света на кулинарията. Книгата е изключително интригуваща от начало до край. Искаше ми се да продължи още 300 страници.“ - Антъни Бурдейн

 

Ричард Морей

Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на „Форбс”. За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, по него е направен и филм.

„Чарът на този роман се крие в невероятния развой на събитията. Той е нещо средно между „Беднякът милионер“ и „Рататуи“.“ - New York Times Book Review

 

Вече и на голям екран

След филма "Шоколад" от преди няколко години, с участието на Джони Деп и Жюлиет Бинош, шведът Ласе Халстрьом е решил да забърка нов кулинарен шедьовър, в чиито сметки този път влизат Стивън Спилбърг и Опра Уинфри като продуценти и Хелън Мирън в главната женска роля.

Заглавието е „На един черпак разстояние”, сюжетът е базиран на едноименната книга и вече се завъртя по родните кина.