За да бъдем здрави и красиви трябва внимателно да подбираме храната, която консумираме. Световноизвестен факт е, че голяма част от храните са с некачествени съмнителен състав. Най-лесният критерий, по който можем да различим качествените от некачествените храни, е цената, на която се предлагат. Нали не вярвате, че истинско сирене приготвено от 100% мляко може да се предлага на цена от 3-4 лева за килограм или кисело мляко за 20 стотинки кофичката?

Разбира се, че има изключения, при които се предлагат сравнително качествени продукти на разумни цени, но това не е темата на днешния материал. Сега ще обърнем внимание на храните, които трябва задължително да консумираме, за да бъде здрави, красиви и тонизирани.

Зехтин

Забравете за вредното олио, което е една от основните причини за редица проблеми, свързани със здравето. Ако искате да консумирате качествени мазнини, при които да не получавате киселини в стомаха или други подобни здравословни проблеми, заложете на зехтина. Той съдържа мононаситени мазнини, които значително намаляват риска от сърдечни заболявания. Специалистите препоръчват да консумирате зехтин екстра върджин, тъй като той съдържа най-много полифеноли и преминава през възможно най-малко преработки.

Кисело мляко

Всеизвестни са ползите на българското кисело мляко. То съдържа специфични бактерии, които подсилват имунната ни система, подобряват храносмилането ни и спомагат за борбата с различни инфекции и вируси. Също така киселото мляко съдържа калций, който е полезен за костите и ставите. Препоръчително е да консумирате натурално чисто кисело мляко, без никакви оцветители или подсладители (т.е. избягвайте плодовите млека), които съдържат прекалено много захар.

Спанак

Може би повечето хора, когато чуят спанак първото нещо, което правят, е да го асоциират с култовия анимационен герой Попай Моряка, който след една консерва спанак добиваше „нечовешка сила“. В реалния живот спанакът е още по-полезен за човека. Консумирайте го за здрави кости и мускули. Също така е богат на антиоксиданти и витамини, от които тялото ни има неистова нужда – витамин A,C, K и т.н. И не на последно място той е перфектната храна за всички, които спортуват и искат да отслабнат, тъй като е една от най-ниско калоричните храни.

Бадеми

По принцип всички ядки са полезни – орехи, фъстъци, лешници и така нататък. Те имат изключително богат хранителен състав – мононаситени мазнини, калий, фибри и всичко останало, от което тялото ни има нужда събрано в една миниатюрна ядка. От всички тях обаче бадемите са най-полезни. Бадемите понижават значително рисковете от сърдечни заболявания, диабет и поддържат нивото на холестерола в съответните норми. Препоръчително е да се консумират в суров вид, защото при тяхното печене, пържене или друг начин на приготвяне се губят голяма част от хранителните им стойности.