Жегите може и да са приятни за някои, но за други представляват сериозен здравословен риск. Горещата вълна, която обхвана страната ни тази седмица, продължава и днес, като за цялата страна е обявен жълт код на опасност от високите температури до 38 градуса.

Най-рисковите групите в жегите са малките деца, бременните жени, възрастните хора, хронично болните, хората с наднормено тегло и/или високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми. Те трябва да са особено внимателни и да следват няколко основни правила за превъзмогване на високите температури. От жегите, разбира се, страдат и домашните любимци, така че има съвети и за стопаните. Идеите са събрани от няколко специализирани сайта и медицински журнали.

Бъдете разумни

На първо място - избягвайте жегата. Не излизайте на слънце, особено когато е най-силно - в следобедните часове на деня. А ако няма друг начин - носете шапка, слънчеви очила и леки дрехи. Препоръчително е по време на високите температури да останете в затворено, добре охладено помещение, да приемате много вода и течности за хидратация, да се грижите за близките си, особено ако са в рисковите групи.

Климатикът не е единственото спасение

Не всички хора имат климатик за разхлаждане у дома или в офиса, но пък всички хора се нуждаят от разхлаждане в жегата. Има обаче трикове, които да ускорят и увеличат охлаждането в помещението. Например ако разполагате само с вентилатор, поставете купа с лед пред него. Това осезаемо ще охлади въздуха в стаята през деня.

Отварянето на прозорци в най-топлите часове от денонощите ще има обратен ефект, затова е по-добре да стоят затворени. През нощта обаче, когато навън е значително по-хладно, разтворете широко всички прозорци и врати, които позволява жилището ви, за да се охладят стените вътре и да се подготвят за следващата топлинна вълна. Но

веднага щом изгрее слънцето затваряйте и спускайте щорите,

за да се запази хладината максимално дълго. Освен това ако разполагате с мазе или приземен етаж, може да се скриете там в пика на жегата, защото ще е по-хладно, отколкото на по-високо. Друг вариант е да се отправите към най-близката обществена сграда, където вероятно ще е климатизирано - библиотека, кино, мол.

Елиминирайте излишните източници на топлина - изключете всички електроуреди, които не ви трябват. Осветлението и компютрите са сред най-загряващите. Недейте да използвате готварската печка точно в този момент.

Вода, вода и пак вода

От една страна, по време на горещини обилната хидратация е задължителна, а от друга - водата има силен разхлаждащ ефект. В помещението може да разположите съдове със студена вода, които едновременно ще охлаждат и ще овлажняват въздуха. Мокра кърпа на челото и раменете също има бърз и облекчаващ ефект при екстремните температури. Може също да накиснете краката си в студена вода - също както през зимата най-важно е краката да са топли и сухи, така през лятото най-голямото усещане за хлад в тялото идва от тях. Взимайте кратки студени душове, и по няколко пъти през деня, ако положението е нетърпимо.

Качествената хидратация в горещините, за да изпреварвате жаждата.

Не е достатъчно да пиете вода, всеки път когато ожаднеете, защото жаждата е вече първият признак на дехидратацията. Вместо това пийте по-често, на по-малки глътки. Ако се потите обилно, трябва с вода или специализираните фитнес напитки да си възстановявате електролитите в тялото.

Избягвайте алкохола и кафето,

защото и двете могат да имат диуретичен ефект, който да засили обезводняването. Избягвайте и тежките, богати на протеини храни, които ще натоварят допълнително метаболизма и затормозения от горещината организъм.

Погрижете се за домашните си любимци 

Те разчитат на вас и няма как сами да се предпазят от жегата. Най-честите признаци на топлинен удар при домашните любимци са учестеното дишане, разширените очи и замъглен поглед, обилно слюнкоотделяне, спазми на мускулите, повръщане. Никога не оставяйте паничките им без вода. Ако са дългокосмести - не забравяйте да ги подстрижете (още в началото на лятото). Положете им влажна кърпа на плочките, на която да се излегнат, или им дайте бърз студен душ, стига да позволят.