Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. Той съдържа 20 милиарда клетки и 300 милиарда междуклетъчните връзки. Той е като като централен компютър - отговорен за това, което чувстваме, мислим и правим. Като се има предвид всичко това, човешкият мозък е изключително компактен, тежи само около 3 килограма. Има храни и хранителни вещества, които са от съществено значение за функционирането на мозъка.


Сложните въглехидрати

Мозъкът използва хранителни вещества и глюкоза. За да работи при максимален капацитет, той се нуждае от постоянен приток на енергия, в идеалния случай от сложни въглехидрати като овесени ядки, трици, кафяв ориз и бобови растения.

Плодове и зеленчуци

Те осигуряват енергия и антиоксиданти, също така спомагат за поддържането на баланс, координация и добра памет. Най-добрите богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са боровинки, къпини, боровинки, ягоди, малини, брюкселско зеле, спанак, сливи, броколи, цвекло, авокадо, портокали, червено грозде, червени чушки, череши, и киви.

Протеини

Протеините предоставят градивните елементи за повечето от тъканите на тялото, нервите, включително и мозъка. Храните, съдържащи протеин, са месо, риба, млечни продукти, бобови растения и ядки.

"Добри мазнини"

Мозъкът е повече от 60% мазнини. Мазнините регулират ключовите аспекти на имунната система, кръвообращението, паметта и настроението. "Добрите мазнини" са съдържат в ядки (орехи, бадеми, орехи, кашу), масла (зехтин, слънчогледово, ленено семе, масло от пшеничен зародиш), и студеноводни риби (сьомга, сардини, пъстърва, херинга, скумрия и риба тон ).

Кислород

Мозъкът получава 20% от притока на кръв и използва 20% от подаването на кислород. Храните, които помагат за осигуряване на кислород към мозъка, са картофи, лук, домати, магданоз, мента и др.

Вода

Водата съставлява 80% от тялото. Тя е жизнено важна за „комуникацията“ в мозъка и централната нервна система. От изключително голямо значение е да приемате поне по 2 литра вода дневно.

Витамини и минерали

Те са много важни за мозъка. Витамините от група В могат да бъдат открити в месо и месни продукти (като черен дроб и бъбреци), пуешко, риба тон, яйчен жълтък, зелени листни зеленчуци и соя.

Витамините A, C и E са мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Добри източници на витамин А са черен дроб, сирене, яйца, студеноводни риби и кисело мляко. Основните хранителни източници на бета-каротин са жълти и червени зеленчуци и плодове като моркови, червени чушки, манго, пъпеш и кайсии.

Витамин C може да се намери в плодовете и зеленчуците като магданоз, броколи, карфиол, чушки, ягоди, портокали, лимони, папая и брюкселско зеле.

Фолиевата киселина е също така необходима за нервната система, а нейният дефицит може да доведе до неврологични разстройства като депресия и когнитивни нарушения. Тя се съдържа в зеленолистни зеленчуци, бобови растения, слънчогледови семки, черен дроб, хлебна мая, портокали, банани, пъпеш, малина, цвекло, броколи и брюкселско зеле.

Фосфорът играе важна роля в развитието на мозъчните клетки. За да го набавите на организма си, консумирайте пшеница, краставици, карфиол, целина, гъби, овес, както и яйчен жълтък.

Недостигът на желязо може да влоши паметта ви. Добри източници са месо, боб, спанак и зърнените закуски.

Калцият е необходим за правилното функциониране на нервните импулси. Храни, богати на калций, са млечни продукти, зеленчуци, кайсии, ябълки, грозде, череши и ягоди.