Приятелите са нещо прекрасно – те са едни от най-близките ни хора. Понякога с тях си приличаме, понякога сме коренно различни вселени. Те са винаги до нас - споделяме всичко в живота - и хубавото, и трудното. Особеното е, че те ни виждат съвсем ясно и трезво, във всеки момент, във всяка ситуация, без да слагат розовите очила и без склонност да ни идеализират. И още по-хубавото е, че ни обичат такива, каквито всъщност сме!

Най-добри приятели завинаги! Това звучи страхотно, но да откриеш и задържиш този човек не винаги е толкова лесна задача. Защото дори и сред най-добрите приятели понякога съществува несигурност, противоречия и разочарования. Когато например, едната страна инвестира и дава всичко, а отсрещната не показва благодарността си или поне радостта, че има такъв приятел и че го цени достатъчно. Има много причини, поради които приятелствата приключват, макар и след дълги години, изпълнени с много споделени емоции и преживявания.

Как трябва да се „отгледа” и задържи едно приятелство, така че никога да не се стига до тъжния момент на раздяла? Какво и как правят хората, които през целия си живот са безусловно свързани със своя най-добър приятел?

"Приятелството винаги е двустранен процес на вземане и на даване - казва берлинският психотерапевт д-р Волфганг Крюгер. - Човек трябва да е наясно, че освен да заформи и създаде едно истинско приятелство, той трябва и константно да го поддържа и да полага грижи за него. И не само в добрите и весели времена, не само и по време на кризисни ситуации. Именно отношението и подкрепата в такива моменти са най-важните доказателства, които разкриват повече от всичко друго, дали някой наистина е нашата "половинка" в приятелски аспект.
И не става въпрос постоянно и безрезервно да отдаваме свръхчовешки усилия от себе си. В крайна сметка, след като животът ни завърти почти неусетно в забързания кръговрат от работа, семейство, деца и всички произлизащи ангажименти, е достатъчно взаимно да отделяме поне по няколко часа на седмица един за друг. Време, в което честно да споделите всичките си грижи, радости, тревоги. Според немския експерт, колкото повече ние сме готови да отворим себе си и искрено да споделяме, толкова повече ще спечелим приятелството на отсрещната страна.

Как да поддържате приятелството си с вашия най-добър прител и да му дадете нужната дълбочина и сигурност? Тук на помощ идват следните пет съвета:

1. Проява на интерес

Приятелствата винаги живеят и подхранват силата си от интереса на отсрещната страна. Тоест за едно наистина пълноценно приятелство, интересът трябва да е двустранен. И тук под истински интерес се разбира не просто да попитаме „Как си? Какво става?”, а от сърце да запитаме себе си какво всъщност го тревожи, коя е най-наболялата тема в живота му в този момент, какво го вълнува и с какво ние можем да му помогнем или поне да облекчим болката? Приятел, който може да чува и да разбира без много думи проблемите, е истинско съкровище.

2. Назад към детството

Като изключим най-добрите приятели, които сме срещнали още в ранна детска възраст и имаме огромния късмет да познаваме през целия си живот, то много дълги и истински приятелства започват на по-късен етап, във вече зряла възраст – в гимназията или в университета. Така често любопитни истории от детството остават пренебрегнати и несподелени. Според д-р Крюгер би било полезно да промените това – седнете заедно с най-добрия си приятел и разгледайте всичките албуми от детството като подробно му разкажете за случките, запечатани на тези снимки. Така всеки от вас може да получи прозрение за своя собствен свят, а и ще бъде доста забавно да разберете, че сте имали една и съща кукла или сте били фенове на едни и същи детски филмчета и герои.

3. Изразяване на чувствата… с писмо

Защо да не кажете и покажете на най-добрия си приятел това, което най-много харесвате в него или просто да изброите 5-те най-хубави според вас качества, които той/тя притежава? В партньорството – и в любовното, и в приятелското, изразяването на любовта и взаимните чувства е изключително важно и със сигурност е необходимо условие, за да бъде то успешно. При това понякога трябва да проявявате малко по-голямо внимание и изобретателност. Затова добра идея е да напишете писмо, в което от сърце - подробно или само с няколко думи, да споделите защо го обичате толкова много, на кои негови качества и постъпки се възхищавате и изобщо всичко друго, което ви дойде наум. Смисълът и цялостната идея на този жест е да покажете колко много цените най-близкия си приятел. Така ще бъдете сигурни, че посланието ви е достигнало и запаметено Завинаги – каквото всъщност искате да бъде и вашето приятелство.

4. Голяма компания

Приятелствата се нуждаят от споделени преживявания, но за съжаление, поради ограниченото време на повечето хора, не винаги успявате да отделите и изобщо да намерите време, за да се срещнете по отделно с всеки свой близък приятел. Затова може да съберете всички наведнъж и заедно да преживеете нови емоции. За пример: отидете на кино на някой забавен филм (така след него ще има обща тема на разговор за всички и общуването ще бъде по-лесно, ако например приятелите ви не се познават добре помежду си) или прекарайте някой слънчев следобед на колела в парка. Организирайки си такава голяма обща среща, ще получите няколко приятели на куп и още толкова забавни и интересни моменти заедно с всички тях. В крайна сметка нищо не свързва повече от споделянето – на чувства, на преживявания и на тревоги.

5. Отворен спор/конфликт

Конфликти се появяват във всяко приятелство. Тук важното е, че ако дадено действие или думи притесняват едната страна, то тя непременно трябва да отговори и да изкаже гласно несъгласието или недоволството си – разбира се, използвайки необходимия такт. В противен случай те се натрупват и са причина приятелството да се постави под съмнение и да започне бавното, но сигурно отчуждаване на отношенията. И тъй като все пак става въпрос за най-добрия ви приятел, можете съвсем откровено и директно да обясните какво ви притеснява, вместо да оставяте всичко недоизказано или изобщо премълчано. Например: „Много се радвам, че успяваме да се видим често, но ти винаги говориш по телефона/ровиш в нета и прочие, а за мен това е проблем. Чувствам се пренебрегнат/недооценен... Ти какво мислиш?”

Използвайте тези идеи, за да се радвате на нови емоции с най-близките си хора. Споделете статията с приятелите си и започвайте да планирате следващите си срещи.