В духа на набиращата скорост тенденция за природосъобразен начин на живот, авторитетната платформа за пътувания Lonely Planet направи задълбочено проучване и избра Топ 10 на най-добрите еко хотели в света за 2014 г. От малка къщичка на дървото през сграда, изградена в хилядолетен пясъчник, до отдих в подножието на Мачу Пикчу. Всичко това, допълнено от соларни панели, външни душове и отношение към околната среда. Кои са най-добрите еко хотели и с какво спечелиха мястото си в класацията?


1. Lapa Rios, Полуостров Оса, Коста Рика

Собствениците на Lapa Rios кръщават еко хижата си на семейство алени папагали ара, които стават първите гости на хотела. Стадото на ара (Lapa в Коста Рика), комбинирано с испанското река (Rio) дава името на тропическия хотел, от който може да видите как делфини се грижат за малките си в богатата на хранителни вещества фауна наоколо. Хотелът се намира в частен природен резерват и се състои от 16 разкошни бунгала с легла с балдахин и градински душове. Гостите могат да се насладят и на красив басейн, вкусна кухня и специална платформа, от която всеки може да съзре очната ябълка на тукан от няколко метра разстояние. 



2. Bulungula, Природен резерват „Двеса”, Южна Арфика

Пътят към Bulungula се отклонява от магистралата близо до Куну, селото, в което Нелсън Мандела прекарва голяма част от своето детство и където наскоро той бе погребан. Прясно боядисаните кръгли бунгала, осеяли зелените хълмове, се простират чак до мястото, на което река Булунгула се влива в Индийския океан, неподправена красота, която ще ви остави без дъх. Това е място, на което да се отпуснете и е захранвано единствено от енергия, произведена от вятъра и от слънцето. А докато се освежавате под специалните природни душове (които използват дъждовна вода, нагрята чрез парафин на дъното на тръба), около вас може да се разхождат разнообразни животни, тъй като районът не е заграден.



3. Chole Mjini, Остров Хлое, Занзибарски архипелаг, Танзания

Като дете мечтали ли сте за къща на дърво? Е, изглежда, в този хотел всички мечти стават реалност. Уютният хотел не разполага с плажна ивица, но гмуркането с шнорхел и екскурзиите до съседните острови са неща, които добре прикриват тази липса. Всички печалби от хотела са насочени към местни еко проекти. Кацналият на дърво хотел оказва положителен ефект върху живота на острова, особено в областта на образованието и здравеопазването. Селски екскурзии и посещения на близките училище и клиника хвърлят светлина върху това, което е постигнато за по-малко от две десетилетия.



4. Inkaterra Machu Picchu, Горещите води, Перу

В долината под най-известните руини в света пионерът в еко туризма Хозе Коехлин купува и залесява част от гората, в която природата замира. Днес в сърцето на Андите се намира малък хотел, съставен от варосани къщички. Стаите са пълни с перуански тъкани, керамика и изкуство, което запознава посетителите с обичаите на инките. Истински очарователна е самата гора, в която се намира най-голямата колекция от диви орхидеи в света.



5. EcoLodge Chepu Adventures, Чилое, Чили 

Закътано надолу по черния път, малкото селце Чепу се намира в северния сектор на Националния парк „Чилое”.  Гостите на хотела могат да наблюдават сливането на три реки и 140-километровата потънала гора в резултат на опустошително земетресение от 1960 г. Собствениците на хотела са се постарали той да включва всички необходими удобства, но също така да не вреди на природата около него. Хотелът разполага с инфрачервени слънчеви душове и ветрен генератор за електричество. 



6. Maison Anglaise, Тароудант, Мароко

„Английският дом”, както в превод означава името на този хотел в град Тароудант, е отлично място за запознанство с берберската култура. Англоговорящият персонал организира посещения до близките села, където показва на гостите как се прави сапун, какво представляват пчеларски кооперативи или им сервира местни марокански салати. Хотелът е удостоен със „Зелен ключ” за еко-съоръженията си, част от които са соларни панели за затопляне на вода.

 
7. Earthship Rentals, Таос, Ню Мексико, САЩ

Ако някога сте се чудили какво би било да избягате от обществото, то това е вашият шанс. Близо до Таос се намира малка колекция от радикално проектирани сгради, изградени от рециклирани материали (автомобилни гуми и стъклени бутилки). Слънчеви панели генерират електричеството около къщичките, а водата за тях се набавя чрез събирани в казанче дъжд и сняг. Хотелът има дори собствена оранжерия. И все пак няма да се наложи да оставите цивилизацията вкъщи, защото това местенце разполага с Wi-Fi и смарт телевизори.



8. Dana Guest House, Йордания

Удивителните гледки, които Йордания притежава, може да видите най-добре от къщата за гости „Дана”, намираща се на пясъчна скала на 1200 метра височина. Още със събуждането си сутрин можете да съзрете басейна на Мъртво море пред очите си, както и много други невероятни панорами. Персоналът на хотела е добре информиран за природните чудеса на местността и във всеки един момент може да ви посочи спускащи се величествено орли, докато ви сервира местната кухня,или пък да ви разкаже за 700-те различни вида растения, които се срещат в резервата около хотела. 



9. Nuli Sapi, Милн Бей, Нова Гвинея

Отнема не малко усилия да се стигне до бунгалата на Nuli Sapi, но щом веднъж пристигнете, ще се влюбите в околността. Милн Бей е девствен планински район с тропически гори, покрили острова, и малки традиционни села с богата водна флора и фауна. Самите бунгала са прости, но удобни, направени изцяло от храстови материали и с веранди, кацнали над водата. Освен възхищавайки се на тропическата красота и изумителните залези, гостите на хотела могат да се гмуркат с шнорхел редом до водните скатовете, да се отдадат на риболов или да посетят местните селца, в които да усъвършенстват кулинарните си умения. 



10. Baikaler Eco-Hostel, Листвянка, Сибир, Русия

„Байкалер” е построен на брега на езерото Байкал в източната част на Сибир. Собственикът на хотела е знаел, че за да се конкурира с природосъобразните хотели в близост, трябва да измисли нещо наистина впечатляващо. И той го прави, създавайки еко убежище със слънчеви батерии, тройна изолация и електроенергия, генерирана частично от слънчевите панели.