Ако трябваше да определите мястото в света, където може да откриете най-добрите програмисти, може би щяхте да кажете Калифорния, нали? Но наскоро излязоха някои повече от убедителни данни, които показват, че това определено не е така. Всъщност, не само Калифорния, но и САЩ не се класира в топ листата.

За да разберем, къде се намират най-добрите програмисти, бяха анализирани данните от „Stack Overflow“, доминиращата Q&A платформа за програмисти с над 3,5 милиона потребители. Stack Overflow е наистина интересен източник на данни за нивото на квалификация на различни програмисти от цял свят. Потребителите, които гласуват в платформата отговарят на въпроси и въз основа на техните отговори “Stack Overflow” предоставя своята статистика. Тази класация е безпристрастна, защото се основава единствено на качеството на приетите отговори в системата.

Лондон е с най-висок ранг за потребители

Докато Лондон има много висока репутация с технологиите и най-голям брой от най-добрите членове в „Stack Overflow - 394, които имат висока репутация. Ню Йорк се нарежда пред Сан Франциско с 270 потребители.

Нова Зеландия и Швеция са световни лидери в глава от населението

Ако погледнем към държави, а не градове, получаваме още една много интересна картина. Нова Зеландия и Швеция спечелиха класацията на нациите с най-висок ранг потребителите на глава от населението. Великобритания, Израел и Австралия допълват списъка на топ 5 страни. САЩ дори не е в топ 10. Технологичният гигант е слаб, когато става въпрос за таланти в сферата на програмирането.

Въз основа на това, България е страната с най-висока средна репутация сред топ потребители в цял свят. България има "само" 40 потребители с висока репутация, но техният общ резултат прави страната ни с най-високата средна репутация в света.

Ако се фокусираме само върху САЩ, ще получим още един интересен поглед над нещата. Според гласа на потребителите, калифорнийските програмисти се представят добре, но изостават от други градове, като Айова и Ню Джърси. Всъщност, повече от една дузина държави имат много по-висока статистика отколкото Калифорния.

Резултатът от всичко това? Калифорния, не е особено подходящо място за програмисти. Има много други държави и градове, където често софтуерните инженери печелят по-малко пари, но се класират по-напред, като например България.

Източник: Venturebeat

Автор: Дарена Даскалова