Пътуването до друг град или държава може да изглежда лесно, но без добра организация вероятно ще се провали. Винаги има разлика между прилична почивка и чудесна ваканция, която още ви топли със спомените от нея.


Екипът на Dama.bg ще помогне на начинаещите пътешественици от вас с най-добрите съвети за пътуване

Лек багаж
Знаем, че искате да вземете всичките си любими дрехи и обувки, защото не знаете какво ще ви потрябва. Ако искате да се чувствате добре обаче, ще трябва да се ограничите само до най-необходимото. Няма как да знаете колко дълго ще трябва да носите чантата или куфара си. Обемният багаж може да се окаже проблем, ако нещо се обърка.

Направете си план
Преди да си стегнете багажа и да се отправите на пътешествие, проучете добре къде отивате. Добре е да знаете най-добрите туристически забележителности и транспортът до тях. Гугъл ще ви помогне в опознаването на желаната дестинация, така че да не се притеснявате, когато стигнете там. Добрата организация ще ви спести време. Така ще имате повече възможности за приятно прекарване, вместо да се чудите кой път да хванете.

Говорете с местните жители
Вероятно почивката ви ще трае няколко дни, затова няма как да се превърнете в експерти, озовавайки се на ново място. Въпреки това, експертите са навсякъде около вас! Говорете с местните жители. Те разполагат с цялата вътрешна информация, която ви е необходима. Попитайте къде може да получите добра храна, кои атракции си заслужават и прочие. Дори да не ви кажат нещо полезно, може да намерите нови приятели.

Информирайте се
Всяка държава има свои закони и правила. Това че не ги обясняват на туристите, не означава, че те не съществуват. Преди да извадите фотоапарата в някой музей или галерия (например) се информирайте дали е позволено.

Направете нещо вълнуващо
Не отказвайте предложенията на приятели да посетите някое мистериозно място. Какво ще кажете за нощна обиколка на обитаваните от духове места в Единбург? Дори да имате някакви притеснения, кога друг път ще имате подобна възможност?!

Пазарувайте умно
Идеята на почивката ви не е да се разорите. Нормално е да искате да си купите нови неща, но наистина ли се нуждаете от тях? Повечето магазини до основните забележителности и атракции предлагат какви ли не сувенири на фантастични цени, които показват единствено, че сте наивни чужденци. Ако наистина искате спомен от почивката си, направете няколко снимки.