"Джонатан Ливингстън Чайката" промени не един живот, а авторът му - Ричард Бах, се утвърди като един от най-въздействащите автори на книги за душата. Притчи за свободния човешки дух, за моралността и волята продължават да ни вълнуват и днес. Подбрахме някои от любимите си цитати на Бах, с които да ви вдъхновим да следвате мечтите... точно като Джонатан Ливингстън.

 

 
1. Всяка велика религия започва в светлина. Но само сърцата носят светлината. Хартията не може. — из романа "Едно"
 
2. Един от начините да избереш бъдеще е като вярваш, че то е неизбежно. — из романа "Едно"
 
3. Единствената реалност е Любовта. — из романа "Едно"
 
4. Единственият истински закон е този, който води към свободата. — из "Джонатан Ливингстън Чайката"
 
5. Ето как ще провериш дали си изпълнил мисията си на Земята — ако си жив, значи не си! — из романа "Илюзии"
 
6. За да летиш бързо като мисълта до където и да било… трябва да започнеш с мисълта, че вече си пристигнал. — из "Джонатан Ливингстън Чайката"
 
7. Колкото по-просветлени ставаме,толкова ни е по-трудно да намерим хора, които да ни разбират. Колкото повече познания постигаме, толкова по-вероятно е да живеем сами. — из романа "Мост през вечността"
 
8. Колкото повече ми се иска да свърша нещо, толкова по-рядко го наричам работа.
 
9. Лошите неща не са най-лошото, което може да ни се случи. Най-лошото е да не ни се случи нищо! — из романа "Едно"
 
10. Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда. — из романа "Илюзии"
 
11. На човек никога не му се дава желание, без в същото време да му се даде и силата да го осъществи. — из романа "Мост през вечността"
 
12. Не бъди обезсърчен на прощаване. Сбогуването е необходимо, за да можем да се срещнем отново. А приятелите винаги се срещат след даден период от време.
 
13. Не вярвай на това, което ти казват очите! Те могат да показват само границите. Гледай с истинското си проникновение, откривай това, което всъщност дълбоко в себе си знаеш, и тогава ще съзреш начина на летене. — из "Джонатан Ливингстън Чайката"
 
14. Небето не е място, нито време. Небето – това е да бъдеш съвършен. — из "Джонатан Ливингстън Чайката"
 
15. Ние избираме следващия си свят чрез това, което сме научили в този. Не научим ли нищо, то и следващият свят ще е същият като сегашния – с все същите граници и все същите оловни тежести, които трябва да преодоляваме. — из "Джонатан Ливингстън Чайката"
 
16. Човек поверява живота си на това, в което вярва. — из романа "Едно"
 
17. Всичко, казано дотук, може да е погрешно.