Ако вземаме под внимание биоритмите на организма, ще получаваме много повече удоволствие от различните си дейности.

И така какво и кога да правим?

Нашият организъм е така програмиран, че да се събуди към 7 - 8 часа сутринта. При тези, които стават между 5:22 и 7:22, нивото
на хормона на стреса кортизол в кръвта е повишен, независимо от това кога си лягат. Също така това е времето на най-много сърдечни удари.


7:30 сутринта е най-доброто време за секс. В организма рязко се увеличават половите хормони и адреналина. Както показват изследванията на италиански учени, в това време двойките изпитват най-много оргазъм и зачеват дете.

Закусвайте в 8:10 - примерно един час след събуждането. Австралийските учени смятат, че това е времето за апетит, а при тези, които ядат по-рано, стомахът все още не се е събудил за нормалното храносмилане и усвояване.

Най-трудните проблеми следва да се решават около 9 часа сутринта. В това време нашата енергия се намира на най-високо ниво, високо е и нивото на кортизола и кръвната ни захар.

В 10:30 трябва да се яде, защото нивото на енергия започва да се снижава. Най-добре изберете плод.

13:30 - време за обяд. Експерти от Лондон казват, че това е времето, когато храносмилателната система работи на пълна мощност и храната се усвоява най-добре.

14:15 се снижава запасът от енергия и ние чувстваме сънливост. Може да изпием чаша кафе или чай.

Към 16:00 може да се подкрепим с лека закуска, например кисело мляко.

В 17:00 координацията и скоростта на реакциите достигат своя пик. Експерти от Калифорния съветват да тичаме към фитнес залата.

Ако искате да се отпуснете и да изпиете чаша вино - направете го в 19:00 часа, когато процесите в организма се забавят и алкохолът постъпва в кръвта по-бавно.

В 19:00 може да вечеряте, но не прекалявайте с въглехидратите, тъй като повишават кръвната захар. Дайте предимство на порции зеленчуци, плодове и протеини.

В 22:00 топлата вана ще помогне на организма да се подготви за сън.

Около 23:00 следва да се отправим към леглото, когато нивото на стреса спада, а в организма започва да се произвежда хормона на съня - мелатонин.