Забравете за "чудодейните" продукти и вижте какво наистина помага при разширени вени, стрии, целулит и белези.

Кожните проблеми са често срещани, затова Dama.bg ви предлага най-добрите решения. Вижте какво работи и какво - не при най-досадните кожни недостатъци.

Разширени вени

Ако клапите във вътрешността на кръвоносните съдове станат слаби (независимо от възрастта или генетичната предразположеност) и не са в състояние да изпомпват ефективно кръвта обратното към сърцето, се получават разширени вени. Капилярите в близост до повърхността на кожата се забелязват като малки червени петънца, най-често на краката. 

Какво действа:
Склеротерапия: С помощта на малка игла съдовият хирург инжектира вещество с името склерозант. Резултатът е видим след няколко седмици, а понякога се налага и повече от една процедура. 
Лазерно премахване на разширените вени: Чрез този безкръвен метод се премахват разширените вени. С помощта на лазер се унищожава увредената вена и на нейно място не остават белези.

Какво не действа:
Различните кремове и мазила: Кремовете могат да облекчат до известна степен тежестта в краката, но не и да премахнат разширените вени.
Грим: Гримът за тяло неутрализира зачервяванията, но не лекува увредените вени. Ако искате само да скриете несъвършенствата, може да използвате изкуствен тен.

Стрии

Когато кожата се разтегне прекалено много от наддаване на килограми, например по време на бременност, се появяват дълбоки белези. Някои от тях са червени или тъмно кафяви, защото кожата се възпалява. Може също така да забележите промяна в текстурата. С течение на времето повечето стрии избледняват.

Какво действа:
Лечение с лазер: Този метод действа най-ефективно при по-новите стрии. Светлината от лазера се абсорбира от пигмента в раздразнената зона, която се загрява. Цветът видимо избледнява, така че белезите от стрии стават по-малко видими. Необходими са около 5 процедури в рамките на един месец.
Excimer лазер: Използват се за по-старите стрии. Лъчът увеличава производството на пигмент, така че цветът на стриите се слива с останалата част от кожата. Този метод изисква от 10 до 20 процедури в рамките на 2 седмици.

Какво не действа:
Кремове: Макар че рекламите обещават видими резултати, те на практика не се случват.
Масажи: Масажите подобряват кръвообращението и вида на кожата, но няма да премахнат стриите. 

Целулит

Така наречената портокалова кожа е нищо повече от обикновени мазнини. В някои случаи е виновна наследствеността, в други - наднорменото тегло.

Какво действа:

Ендермология: Това е високотехнологична медицинска терапия, която действа на принципа на вакумния масаж. Кожата се изглажда, отоците и токсините изчезват. Нуждаете се от лечение на всеки осем седмици.
Кремове и гелове: В краткосрочен план козметичните продукти срещу целулит дават добри резултати. Благодарение на съставки, като кофеин, изглаждат подутините, но трябва да се прилагат ежедневно.

Какво не действа:
Мезотерапия: При тази процедура се инфектира физиологичен разтвор или някаква друга течност в кожата, за да се разпръснат мазнините.
Липосукция: При този метод се изсмукват мазнините, но тъканта придобива неравен вид.

Белези

Когато кожата е била наранена, мястото се възстановява от фиброзна тъкан. Белезите са част от нормалния процес на зарастване на раната. В някои случаи те са по-видими, в други - едва забележими.

Какво действа:
Продукти със силикон: Те се използват последователно в продължение на няколко месеца. Силиконът спира свръхпроизводството на колаген и заличава белезите.
Лазер: Повечето белези не могат да бъдат скрити напълно, но благодарение на лазера могат да станат по-малко видими.

Какво не действа
Избелващи продукти в домашни условия
Втриване на витамин Е
Коректори: Те могат да скрият белезите временно, но не ги премахват завинаги. По-тъмните белези ще останат видими дори и ако използвате покритие.