Животът в Холивуд през 90-те беше по-прост и по-сладък – пак имаше папараци и жълти медии, но те не ни засипваха с новини 24 часа на ден. Нямаше нито Туитър, нито Фейсбук. Лесно би било да си помислим, че животът на звездите е бил по-лесен, но истината е, че те се забъркваха в същото количество скандали като днешните звезди, а нерядко кашите, в които се забъркваха, бяха и по-големи

Нека си припомним едни от най-големите звездни драми от 90-те:

1. Секс записът на Памела Андерсън и Томи Лий

През 90-те звездните секс записи не бяха нещо толкова популярно, колкото са днес, затова новината за такава касета, включваща една от най-сексапилните жени – Памела Андерсън, направо взриви таблоидите. Вярно, че и тогава беше нещо обичайно звезди да се снимат голи за „Плейбой“, но касетата на бившите съпрузи Андерсън и Томи Лий стана „най-известната крадена вещ от звезда“ според списанието „Ролин Стоун“ и проправи пътя на лавина от секс касети (достатъчно е да споменем Ким Кардашиян и Парис Хилтън).

2. Враждата между Тоня Хардинг и Нанси Кериган

Дори да не сте фенове на фигурното пързаляне, може би сте чували за едно от най-скандалните престъпления в света на спорта. През 1994 г. Нанси Кериган (вляво) и Тоня Хардинг (вдясно) са едни от най-добрите американски фигуристки и двете постоянно се състезават една срещу друга. Съперничеството им обаче отива твърде далеч, когато бившият съпруг на Хардинг наема човек, който да контузи Нанси.

Съдбовният ден е 6 януари 1994 г., а нападението е извършено по време на тренировка в Детройт. Нанси Кериган тъкмо напуска леда и отива към съблекалнята, когато е нападната от неизвестен мъж, който я удря с полицейска палка по коляното. Кериган няма сериозни наранявания, но нападението се случва само седем седмици преди Олимпийските игри в Лилехамер, Норвегия. Хардинг е осъдена на 3 години изпитателен срок и 160 хил. долара глоба заради своята роля в нападението. И двете фигуристки отиват да се състезават на Олимпийските игри и Кериган печели сребърния медал, докато Хардинг остава осма. Тази история остава един от най-големите скандали в света на спорта, който още вълнува хората. За него е създадена рок опера, телевизионен филм и дори частен музей. Случаят е споменат в „Семейство Симпсън“, а през 2018 г. се очаква да излезе филм за Тоня Хардинг, в чиято роля ще влезе Марго Роби.

Вижте записа с ранената Нанси Кериган тук:

3. Смъртта на принцеса Даяна

Днес сме обсебени от Кейт Мидълтън и принц Уилям и техните очарователни деца, но през 90-те хората бяха обсебени от майката на Уилям и Хари – принцеса Даяна. Нейната смърт разтърси света, защото беше толкова неочаквана. Тя беше само на 36 г. и загина в автомобилна катастрофа, докато се е опитвала да се измъкне от нахалните папараци. За съжаление, днес положението с папараците е дори по-лошо и звездите нямат нито миг спокойствие.

4. Процесът срещу О Джей Симпсън

Процесът срещу бившата футболна звезда Орентал Джеймс Симпсън е обявен за „процесът на века“, но най-скандалното в случая е присъдата „невинен“ при очевидните доказателства, че той е убил бившата си съпруга и нейния приятел. Процесът се превърна в грандиозен шоу спектакъл, а медиите се надпреварваха да предават и най-дребните подробности. Процесът остава популярен и днес - Райън Мърфи дори посвети първия сезон на сериала си „Американска криминална история“ на делото срещу О Джей.

5. Президентът Клинтън и Моника Люински

През 1998 г. Белият дом е разтърсен от скандал. Тогава президент е Бил Клинтън, а първа дама е Хилари Клинтън. Президентът си признава, че е имал извънбрачна връзка с 22-годишната стажантка Моника Люински, което сериозно подкопава репутацията му. Днес светът още не е забравил за тази изневяра и таблоидите не спират да разпитват Моника, която твърди, че много съжалява.

6. Бракът на Уди Алън и Сун-И Превин

Уди Алън е считан за един от най-добрите режисьори на нашето време, но личният му живот е изпълнен със скандали. В началото на 90-те Уди Алън все още е с дългогодишната си партньорка Миа Фароу, но през 1992 г. Миа открива голи снимки на осиновената си дъщеря – 21-годишната Сун-И Превин, в дома на Алън. Фароу и режисьорът веднага се разделят, а през 1997 г. той се жени за Превин. Тяхната близост, както и обвиненията на Фароу, че Алън е малтретирал сексуално по-малката им дъщеря – Дилан, водят до ожесточена битка за попечителство. През 2014 г. адвокатът на Алън казва: „Дилан беше просто пешка в борбата между Алън и Миа Фароу, а идеята, че е била насилвана, е била втълпена от майка ѝ“. Въпреки това Дилан и до ден-днешен твърди, че сексуалният тормоз е бил системен и е започнал от най-ранна детска възраст.

7. Лиса Лопес и пожарът

В началото на 90-те години групата TLC е женската банда с най-много продажби в историята. TLC просто подпалваше класациите и радиата. Но през 1994 г. Лиса Лопес (вляво) подпалва и нещо друго – къщата на гаджето си. За палежа Лопес е осъдена на 5 години изпитателен срок, а скандалът я преследва през цялата ѝ кариера. Лопес умира през 2002 г. в автомобилна катастрофа.

8. Известни актьори, хванати с проститутки

Любимите скандали на таблоидите са онези, които включват порядъчна звезда, уловена в крачка. През 90-те такива са случаите с Хю Грант и Еди Мърфи. През 1995 г. Грант има връзка с актрисата Елизабет Хърли, но е хванат с проститутка в Лос Анджелис. Две години по-късно Мърфи е хванат в същото прегрешение, само че той твърди, че просто е искал да закара горкото момиче до вкъщи. Репутацията и на двамата актьори пострада сериозно, но те успяха (общо взето) да изчистят имената си. Грант се извини публично и трябваше да плати глоба от 1000 долара, а адвокатите на Мърфи успяха да го измъкнат, заявявайки, че той просто е правил услуга на някого.

9. Процесът срещу Майкъл Джексън

До началото на 90-те Майкъл Джексън се радва на небивал успех като една от най-обичаните поп звезди, но през 1993 г. се появяват проблеми. Тогава той е обвинен в сексуален тормоз над 13-годишно момче. Джексън отхвърля всички обвинения, но стига до финансово съгласие със семейството на детето, за да може процесът да приключи по-бързо. Обвиненията обаче все още опетняват репутацията му, въпреки че след смъртта му едно момче, чието семейство също се е опитвало да осъди Джексън, признава, че е било подтикнато да излъже от родителите си, за да извлекат финансова изгода.

10. Враждата между Източния и Западния бряг

Слуховете за вражди между рапърите не липсват и днес, но пикът на тази война е през 90-те, когато нещата наистина загрубяват. Рапърите от двата американски бряга не спират да се обиждат и предизвикват едни други в песни и интервюта, докато през 1996 г не се стига до убийството на рапъра от Западния бряг Тупак Шакур. След по-малко от година рапърът от Източния бряг The Notorious B.I.G. също е застрелян. Извършителите и на двете убийства не са разкрити и конспиративните теории продължават.