Думите имат силата да възпламенят социалната промяна и да променят хода на историята. Екипът на Dama.bg избра седем от най-влиятелните и известни филантропи по света и техните най-трогателните цитати - отразяващи всеотдайност към универсалната доброта и справедливост.

1. Махатма Ганди

"Вие не трябва да губите вяра в човечеството. Човечеството е океан; ако няколко капки от океана са мръсни, океанът не е станал мръсен."


Той е борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което през 1947 г. довежда до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“. Адвокат по професия, Ганди проповядва принципите на ненасилието, повлиява и мобилизира милиони хора по целия свят да се борят с мирни средства за свободата и гражданските си права.

 

 2. Далай Лама

"Моята религия е доброта."


Далай Лама е духовният водач на тибетските будисти и се застъпва за тибетския народ от невръстна възраст. След инвазията на Китай в Тибет Далай Лама живее в изгнание в Индия, но често пътува по света и разпространява посланието си за състрадание и мир.

 

 3. Мартин Лутър Кинг

"Да, това е любовта, която ще спаси нашия свят и нашата цивилизация, любов, дори за враговете ни."


Известен лидер и активист за граждански права, Мартин Лутър Кинг-младши е американски духовник и водач на движението за граждански права на афро-американците. Кинг е бил повлиян от друг хумнист - Махатма Ганди - и проповядва ненасилие за постигане на политическа и гражданска промяна. Носителят на Нобелова награда за мир стои като символ на правосъдието и борец за равенство.

 

 4. Принцеса Даяна

"Всеки трябва да бъде оценяван. Всеки има потенциал да даде нещо от себе си на света."


Известна като принцесата на народа, Даяна не се плаши от това да помага на другите. Именно тя бе човекът, който насочи светлините на прожекторите към засегнати от ХИВ/СПИН през 1980 г., когато тази тема беше все още смятана за табу. Даяна е участвала в над 100 благотворителни организации, но по-късно в живота си принцесата се концентрира най-вече върху премахването на противопехотните мини и СПИН.

 

5. Аун Сан Су Чи

"Истинската мярка за справедливостта на системата е размерът на защитата, която гарантира на най-слабите."


Аун Сан Су Чи е мианмарски политик, задържан под домашен арест в продължение на 15 години, заради противопоставяне на правителството и боба за независимост. Тъй като тя е председател на Националната лига за демокрация, Аун Сан Су Чи е и международен символ на надеждата и промяната, през 1991 г. получи Нобелова награда за мир като "бележит пример за силата на безсилните", а през 2015 г. и планира да се кандидатира на президентските избори.

 
6. Майка Тереза

"Не гледайте за големи неща, просто правете малките неща с голяма любов .... Колкото по-малко нещо, толкова по-голяма трябва да бъде нашата любов."


Родената в Албания Агнес Гонджа Бояджиу се присъединява към мисионерите на 18-годишна възраст, а по-късно става монахиня и приема името Майка Тереза​​. Благочестивата жена се отдава на живот, в който да помага на хората в нужда, установява се в Индия и става основател на организацията "Мисионерите на милосърдието", която вече е активна в 133 страни. Умира през 1997 г., а през 2003 г. папа Йоан Павел II я обяви за блажена.

 

7. Нелсън Мандела

"Да бъдеш свободен не означава просто да се освободиш от веригите, които някой ти налага, да живееш по начин, който зачита и увеличава свободата на другите."

Нелсън Мандела е първият президент на Южна Африка, избран в напълно демократични избори за бели и тъмнокожи. Мандела е сред изявените противници на апартейда, а през 1962 г. е осъден на доживотен затвор. Прекарва за решетките 27 години, а след излизането си води преговори с правителството за ускоряване на многорасовата демокрация. Мандела се превърна в символ а движението за права на хората по целия свят.