България е необикновена и ние трябва да я запазим такава. Едно от нещата, които я правят уникална, са множеството минерални извори, които привличат хиляди туристи ежегодно. В страната ни се намират едни от най-хубавите СПА дестинации, които предлагат невероятни условия за рекреация, спокойствие и почивка. Ето и най-посещаваните от тях, които определено заслужават вниманието на всеки.

За първи път лечебни процедури, носещи още името балнеолечение, се предлагат в Хисаря. Той е разположен близо до Карлово и очарова посетителите си с 22-та си лечебни минерални извора. Освен с тях, Хисаря привлича и с чудатите си паркове и кукерския фестивал, който се провежда 40 дни преди Великден.





Друг модерен СПА курорт е Велинград. Това е градът с най-модерна инфраструктура, известен още като „спа столицата на България”. Той разполага с цели 80 минерални извора, които са предпоставка за създаването на много хотели, почивни станции и санаториуми.





Карловските минерални бани или град Баня – селище, събралоредица богатства на едно място. Освен че е един от българските СПА центрове, името на града се свързва и с производството на лавандулово, розово, ментово масло и вина. Целогодишно, Баня се посещава от много спортисти, дошли на разпуснат и да се възстановят.





Едно градче, намиращо се в красивите Родопи и съчетаващо в себе си едновременно възможност за спокойствие, почивка и лечение, и висок адреналин, забавление и нестандартни занимания, е Девин. Той е известен с лечебните си минерални извори, но е посещаван и заради останалите си феномени – многото пещери, като една от най-добре познатите е Дяволското гърло.



Селище с по-малко минерални извори, но със също толкова славно минало, настояще и със сигурност бъдеще, е Стрелча. В нея минералните лечебни води извират само от три места, но това не намалява популярността й сред туристите.





Продължаваме с Вършец, който се намира между Берковица и Монтана. Той е известен СПА курорт, а миналия век е бил под ръководството на пърият български балнеолог – Дамян Иванов.



Ще обърнем внимание и на Старозагорските и Хасковските бани. Освен с минералните си богатства, градовете имат и с какво друго да ви очароват. Стара загора има невероятна природа, а Хасково е включен в Книгата на рекордите на Гинес, заради 32-метровата статуя на Богородица. Там за лековито място се счита местността Богородична стъпка – отпечатък от женски крак, който се смята, че е на самата Богородица.



В близост до София, се намира град Банкя, познат като „екологичният резерват на столицата”. Градчето е обект на посещения от много туристи, като най-натоварен период за работещите там е средата на юли. Смята се, че точно тогава водата проявява най-лекувитите си свойства. Тогава се провеждат и „Горещляците” – празниците в чест на минералната вода.



Напред със Сандански – един от любимите градове на чужденците. Това е градът с най-високите летни температури. В него са се „скрили” 80 минерални извора, които очакват своите гости.





Завършваме с Кюстендил, който освен „Овощната градина на България”, привлича и лечебните си минерални води. В града лъха атмосферата на древното величествено минало, която местните хора се стремят да предадат на посетителите по най-добрия начин.