Върховният административен съд (ВАС) окончателно даде зелена светлина за събарянето на паметника „1300 години България” пред НДК. Съдът отхвърли всички жалби срещу разпореждането за демонтирането. Една от жалбите беше на автора на паметника - проф. Валентин Старчев. Един от застъпниците за запазване на паметника е и министър Вежди Рашидов.

Съдебната сага започна, след като през декември 2014 година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде демонтиран.

ВАС потвърди решението на Административния съд-София, с което беше разпоредено събарянето на паметника. То е окончателно, не подлежи на обжалване и развързва ръцете на общината да започне демонтирането на разпадащия се паметник. Бронзовите пластики от него ще бъдат запазени и преместени - най-вероятно в Музея на София. На мястото на паметника ще бъдат възстановени паметните плочи на I и VI Софийски пехотни полкове, които са махнати от мястото през 1977 година.

В решението на съда се посочва, че не може да се твърди, че авторът на паметника Валентин Старчев има авторски права върху цялото произведение. Според магистратите той запазва правата върху бронзовите фигури, но общината има право да управлява и да се разпорежда с паметника, тъй като е собственик на терена.

Възстановяването на мемориала на I и VI Софийски пехотни полкове е по предложение на инициативен комитет. Паметникът представлява 3 високи стени, образуващи буквата П, и в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. Част от плочите са запазени.