Със сигурност ви се е случвало да се озадачите, щом научите, че зловещия филм, който току-що сте изгледали, е базиран на истинска история. Ако сте почитатели на този тип филми ви предлагаме кратък списък на най-шокиращите филми, които са вдъхновени от реални случаи.

„Истинска история“/TRUE STORY (2015)

Крисчън Лонго, изигран от талантливия Джеймс Франко, на пръв поглед е съвсем обикновен американец, докато не бива обвинен в убийството на съпругата и децата си. Преди да бъде арестуван, той е проследен до Мексико, където се представя за Майкъл Финкел, журналист от Ню Йорк Таймс, който е бил изгонен от работа заради това, че фабрикувал интервюта с популярни личности. Подправената идентичност събира фалшивия и истинския Майкъл, а от срещите им Финкел се вдъхновява за едноименния си мемоар. Филма представя заплетена история за убийства, лъжи и измами, която става дори по-ужасяваща от факта, че е съвсем истинска.

„Раят знае“/HEAVEN KNOWS WHAT (2015)

Това е драматичната история на наркоманката Харли, която мисли единствено за това как да си набави следващата доза и как да спечели вниманието на апатичния си приятел. Любопитен факт е, че режисьорът Джош Сафди открива актрисата в главната роля Ариел Холмс, на улицата в Ню Йорк, докато е просела пари от минувачите.

„Блясък“/THE BLING RING (2013)

„Да идем в Париж, искам да обера някого“, нацупено заявява Ники, тийнейджърка от Силиконовата долина. Тя и приятелите й припечелват парите си като крадат скъпоценности от домовете на богатите и известните, които първоначално внимателно проучват онлайн. Режисьорката София Копола ни представя истинската история на бандата „Кръгът Блясък“, чиито жертви са Парис Хилтън, Линдзи Лоън, Орландо Блум и други знаменитости, а общата стойност на задигнатите вещи надхвърля 3 милиона долара.

„Баскетболни дневници“/THE BASKETBALL DIARIES (1995)

Филмът е създаден по дневника на Джим Керъл и проследява падението му от потенциална баскетболна звезда до хероинова зависимост и проституция. В главната роля е Леонардо ди Каприо, който безупречно се справя с пресъздаването на живота на героя, преминаващ през травмата от левкемията на приятел, употреба на наркотици, системно насилване от треньора по баскетбол и раздялата с голямата мечта да бъде спортна звезда.

„Ед Ууд“/ED WOOD (1994)

Брилянтният тандем Тим Бъртън и Джони Деп отново не разочарова в този черно-бял филм за живота на култовия режисьор Ед Ууд. Деп се въплъщава перфектно в Ед и представя всяко тайно кътче на живота му – от влечението му към женски дрехи, през отношенията му с Долорес Фулър и Кати О`Хара и филмовите му провали, за които той е бил убеден, че ще бъдат шедьоври.

„Градът на Бога“/CITY OF GOD (2002)

Този динамичен и непредсказуем филм разказва вълнуваща история за пласирането на дрога, бордеите и войната за разпределение на територия по улиците на Бразилия. Историята се развива между 60-те и 80-те години на ХХ век в Сидаде де Деуш - предградие на Рио де Жанейро. Любопитен факт е, че много голяма част от актьорите са всъщност местни жители. Филмът е създаден по книга със същото име от бразилския писател Паулу Линс.

„Слон“/ELEPHANT (2003)

Филмът е базиран на колумбийското клане през 1999, в което 13 души са загинали, а 24 са били ранени, заради която в американското общество на дневен ред излизат проблемите за притежанието на огнестрелно оръжие, насилието в компютърните игри, интернет и училищния тормоз. Филмът е част от „Смъртна трилогия“ на Гъс ван Сант заедно с историята за двама изгубени туристи „Джери” и „Последни дни“, вдъхновен от живота на Кърт Кобейн.

„Инцидентът на станция “Фрутвейл““/FRUITVALE STATION (2013)

„Инцидентът на станция “Фрутвейл““ показва на зрителите историята на млад мъж от афро-американски произход, който се оказва на неправилното място в неправилното време и плаща за това с цената на живота си. Харизматичният Майкъл Б. Джордан изиграва ролята на 22-годишният Оскар Грант, баща с 1 дете, застрелян на връх Нова година през 2009 след спречкване с полицията.

„Парти-чудовище“/PARTY MONSTER (2003)

 „Парти-чудовище“ разкрива тъмната страна на бляскавия клубен живот. Филмът е базиран на документалната книга „Кървава баня в дискотеката“ от Джеймс Сейнт Джеймс и проследява живота на пристрастеният към кокаина Майкъл Алиг, който се занимава с организиране на партита и чийто живот рязко се променя, след като признава, че е убил своя приятел, наркопласьора Анхел Мелендез.

„Насилник“/BULLY (2001)

Мислите си, че тормозът в днешно време е проблем? Филмът „Насилник“ е по истинска история за група приятели, които планират убийството на Боби Кент – техен съученик, който ги е подлагал на системен физически, психически и сексуален тормоз. Режисьорът Лари Кларк показва отблизо жестокостта, залегнала в младежката култура, а сценарият на филма е базиран на документалната книга „Насилник: Истинската история на едно училищно отмъщение“ от Джим Шутце.

Кристиане Ф. - Ние, децата от гара "Берлин - Зоологическа градина"/CHRISTIANE F–WE CHILDREN FROM BAHNHOF ZOO (1981)

Историята разкрива света на наркотиците в Западен Берлин през 70-те години на ХХ век. Кристиане е 14-годишно момиче, което обича Дейвид Бауи и често посещава модерните дискотеки, докато не се оказва в капана на парти-наркотици LSD и екстази. Не след дълго тя започва да движи в средата на младежи със същите интереси и потъва все по-навътре в този начин на живот, достигайки до хероинова зависимост. Кристиане и приятелите й започват да проституират, за да изкарват пари, пълнят спринцовките си от тоалетните и крадат от семействата си. Филмът е базиран на откровенията на тийнейджърката Кристиане Ф, която самата тя е записвала на аудиокасети.