Страната, в която на въпроса „Щастливи ли сте?“ 9 от 10 попитани ще ви кажат "Да", е Фиджи. Проучванията показват, че Фиджи е една от най-щастливите страни в света. Защо не прочетете какви са причините?

Цветовете

Фиджи развява всички цветове в своята природа – от зеленината в пейзажите, премесена с жълто и резедаво от портокалите, мангото и папаята. Бели водопади падат в черни вулканични скали. Накъдето и да се обърнете има нещо колоритно, което да ви накара да се усмихнете. Морето, блестящо синьо и зелено, е достатъчно топло, за да се потопите в него, но в същото време и да се освежите. Под повърхността му процъфтяват корали и плуват достатъчно морски обитатели, за да бъдете впечатлени.

Климатът

Мекият климат с температури между 26 и 31 градуса по Целзий е достатъчна предпоставка, за да не се оплаквате от студ. Необходими са само няколко дрехи в гардероба. Животът се случва най-вече навън, на открито и с цялото това слънце няма как да имате дефицит от витамин D. Изобилието от дъждове осигурява изобилие от храна и свежа вода. Всички тези удобства улесняват поддържането на хармония с природата.

Общността

Фиджи има много добре изградено общество, което главно обитава селата. Дори градовете са малки, тъй като вашите лели и братовчеди в повечето случаи живеят в същия квартал. Грижата за децата е поета от общността. Нивото на престъпността е ниско. Младите хора са свободни да бродят наоколо и да играят. Връзката между хората и подкрепата помежду им е осезаема. Може би това е една от причините, което прави Фиджи приятелски и приветлив за посетители.

Прясна храна

Страна като Фиджи е известна с най-добрата храна в Южния Пасифик благодарение на индийските, азиатските и китайските влияния, заедно с малайзийските основни продукти като тропически плодове, кокоси, свинско и морски дарове. Тъй като внасянето на храна е скъпо, повечето продуктите са местни, свежи и произвеждани от зеленчукови градини. Просто погледнете плодовете от дърветата, многобройните риби в океана и миризмите, носещи се от индийските ресторанти, което е достатъчно да накара повечето хора да се усмихват и облизват.

Кава

НареченаYaqona във Фиджи, това е напитка, която по тези земи е по-популярна от бирата. Минавайки през всяко село, имате големи шансове да видите хората да пият напитката. Те могат да ви предложат чаша или две. Напитката изглежда като мътна вода и ако пиете твърде много, устата ви ще се вцепени, но в замяна получавате усещане за благополучие и красивия свят на Фиджи става още по-прекрасен. Процесът на пиене на кава е релаксиращ: разрязан половин кокосов орех пълен с кава преминава през всеки, който иска да пие, пляска с ръце и казва „bula“ (значещо здравей, любов). Тази церемония обединява хората, докато те се наслаждават на спокойствието от пиенето на кава. Напитката прави хората ведри и за разлика от алкохола не води до пиянски драми.

Музиката

Топла звездна нощ, добра храна и питие кава неизбежно означава, че китарите зазвучават и всеки пее, пляскайки с ръце или просто тананикайки си песента. Никой не остава безразличен към ритмичната Фиджи мелодия. Дори и на най-сериозния човек ще му бъде трудно да не се усмихва, като види за каква веселба става дума.

Времето във Фиджи

Никой не бърза във Фиджи. Когато плановете се отлагат или се забавят, нещата сякаш не вървят както се очаква. Хората тук обаче не се притесняват и не се колебаят за сладка дрямка, разговор с приятел или някое друго занимание. Удивително е как времето облекчава стреса. Каквото и да бъде, хората просто държат на едно добро изкарване.

Религията

Религията е дълбоко разпространена във Фиджи, като християнската, ислямската и хиндуистката са добре представени. Извън църквите и храмовете, които се изпълват в дните на поклоненията, самата култура притежава много традиции. Когато се разхождате из селата е наложително да носите sulu, за да покривате краката, раменете и горната част на тялото си. Никой не трябва да носи чанта на раменете си, както и шапка. Докато всичко това звучи сложно, тези правила показват уважение към общността и вдъхват единство.

Многото култури

Посетителите виждат Фиджи като страна главно с местно население, но това е само привидно. В действителност само 57 на 100 от населението са регистрирани изцяло с потекло фиджи. По-голямата част от останалите са индофиджийци, но също така са се заселили европейци, китайци, полинезийци и други. Общество, смесицата от култури, което прави нещата интересни.

Мирът

Фиджи е имало жестоко политическо минало и едва наскоро проведе открити демократични избори след преврат през 2006 г. Сегашната ситуация изглежда спокойна и няма пораждащи се проблеми. С изолирания живот на острова повечето хора се опитват да не се тревожат твърде много за проблемите на света. Местните активно участват в политиката, което ги кара да чувстват, че техните мнения и действия действително имат значение.