Напитката номер едно в света – кафето, е първото нещо, което милиони хора в света виждат сутрин, което подобрява настроението им, ободрява ги и повдига тонусът им. Приготвянето на сутрешната доза кофеин е ритуал, който много от нас продължават да изпълняват почти през целия си живот. Действащо като допинг, кафето е важна част от ежедневието ни и затова е добре винаги да знаем новостите около него. А новината, че най-скъпото кафе в света е направено от животиснки изпражнения, сме сигурни, че ще ви заинтригува. Макар и да звучи странно, то се цени толкова много, че увеличава държавите в които се досатвя.

Животните, произвеждащи това невероятно за ценителите на кафе са от рода на циветите и най-вече на азиатска палмова цивета. Самата обработка на зърната става в храносмилателния тракт на бозайника.

Циветите се хранят с червените плодчета на кафето, като подбират само най-зрелите от тях, а самите зърна преминават през храносмилателната им система частично смлени и биват събирани от изпражненията му. Уникална комбинация от ензими в стомаха на животното разрушава протеините, които придават на кафето типичния горчив вкус, а ферментационните процеси създават неповторима ароматичност. След като се съберат от изпражненията, кафените зърна се измиват и се изпичат съвсем леко, за да не се унищожи уникалната смесица от вкусове, получена в този процес. Отличителната черта на Копи Лувак е именно намалената горчивина във вкуса, което го прави предпочитано от ексцентричните любители на кафе по цял свят.

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават. Последният етап е да се изпекат и цикълът за получаване на най-скъпото кафе в света е затворен.

Какво е това, което прави тази чаша с кафе толкова скъпа - неговата преработка или пък е нещо друго? Отговорът тук е еднозначен - няма как цената да бъде толкова ексцентрична, ако продуктът зад нея не предлага изключително усещане за сетивата! И как да е иначе, след като вкусът и ароматът на Kopi Luwak се прославив много държави по света, както и в България. В станата ни чаша от кафето струва 70 лева, скъпо удоволствие за истинските ценители на кафе. Това кафе не е като всички останали, защото притежава тежък аромат с нотки на карамел и шоколад. Другите определения, които използват специалистите, за да го опишат са: земно, ароматно, сладко и екзотично.

Традиционно, кафето е толкова рядко, защото събиращите трябва да претърсват земята на дъждовните гори, търсейки изпражнения на цивета, които съдържат зърна кафе. През последните години, някои хора са започнали да затварят диви цивети в клетки и да ги хранят директно със зърната, за да се насладят на аромата и неповторимият вкус на ободряващата напитка.