След основаването на Apple през 1976 г., компютърният гений Стив Джобс посвещава цялото си време на работата. Невероятно, но през целия си 35-годишен професионален живот той пропуска само една-единствена работна среща. „Сигурно е бил болен”, ще си помислите вие. Защо иначе човек, който е толкова отдаден на работата си и сериозно приемащ призванието си, би пропуснал делова среща?!

Всичко е много просто: Стив Джобс пропуснал тази работна среща заради срещата си с млада дама, която в последствие става негова съпруга.

Един ден Стив Джобс изнасял лекция в университета. Бъдещата му съпруга Лорън Пауъл седяла в аудиторията. Той я харесал от пръв поглед и след лекцията отишъл при нея. Лорън му дала телефонния си номер. Още същия ден той решил да я покани на вечеря, но имало един проблем - за тази вечер имал насрочена делова среща. Но в живота няма нищо случайно. Докато седял в колата си, Стив се запитал: „Какво бих направил, ако това е последният ден от живота ми?” След кратък размисъл той се върнал в университета, намерил Лорън и я извел на среща.

Осъзнаването, че не си вечен, е невероятен източник на мъдрост. Когато се изправиш пред мисълта за неизбежния край, в душата ти се запалва невероятна страст и желание за поемане на рискове, порив да се впуснеш в играта, наречена Живот.

Задавайте си по-често този въпрос. Той ще ви помогне да се съсредоточите на най-важното. Направете го, докато не е станало късно!

А вие какво бихте направили, ако това е последният ден от живота ви?