Най-важното нещо, което е крайно време да направиш за себе си е да опознаеш себе си. Да се научиш да приемаш себе си. Да се грижиш за себе си. И да обичаш себе си.

Време е да започнеш да обръщаш внимание на себе си. Да се вслушваш в гласа на сърцето си.

Спомни си какво обичаше да правиш преди. Как се забавляваше? Как се разтоварваше? Как презареждаше батериите си? И защо се отказа от всичко това? Защото нямаш време, знам. Но наистина ли нямаш време? Или по-скоро нямаш желание? Не е ли, защото се чувстваш твърде уморена и обезверена? Нали знаеш - има ли желание, се намира начин. Няма ли желание, се намират причини. Приоритетите могат да се преподредят, задачите могат да се преразпределят. Време може да се освободи. Но ти можеш ли, искаш ли отново да освободиш духа си? Отново да станеш себе си? 

Спомни си кои са хората, с които ти е най-приятно да общуваш. Откога не си излизала с тях на чаша вино? Откога не си се смяла в компанията им? Откога не си черпила от енергията им? От енергията си, когато си сред тях... Ежедневието ти, ще кажеш ти, е запълнено с хора, с които "трябва" да общуваш, с които "трябва" да се срещаш... Но истината е, че нищо не трябва. Трябва само да избереш кого да допуспеш в кръга около себе си. И кого да извадиш оттам. Трябва само отново да определиш границите си.

Спомни си как се бореше за мечтите си. Как се изправяше срещу всеки, който искаше да подреже крилата ти. Спомни си смелостта си. Решимостта си. Увереността си. Спомни си как не търсеше ничие одобрение, само своето. Спомни си... И отново изправи главата си. Погледни пред себе си. И започни да чертаеш и да следваш пътя си. Не мисли за това, че си се отклонила, че си се забавила, че може би временно си спряла. Не мисли за ударите, които си понесла. Не мисли за разочарованията, които си преживяла. Мисли за уроците, които си научила. Мисли за силите, които си открила в себе си. Мисли не за това, което е зад гърба ти, а това, което се разкрива пред очите ти. Мисли за бъдещето. И за себе си.

И когато си спомниш всичко това, когато направиш всичко това, ще си направила най-важната крачка - тази към себе си. И към сърцето си.