Според данни на правителствено проучване във Великобритания, Библията e обявена за най-влиятелната книга днес. Резултатите нареждат веднага след нея "Произходът на видовете" от Чарлз Дарвин.

Разликата между двете най-важни книги е само 2 на сто. Трето място заема "Кратка история на времето" на гениалния Стивън Хокинг. Четвърти е научният труд за относителността на легендата Алберт Айнщайн. В топ 10 на книгите, които са най-ценни за човечеството, място намират само два романа - "1984" на Джордж Оруел и "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий. Коранът,  "Богатството на нациите" и "Двойната спирала" също се класират в десетката.

В самото проучване участниците получават списък с 30 заглавия, от които трябва да изберат само три. Интересен факт е, че в топ 10 не успяват да влязат някои от най-любимите на британците книги като "Алиса в Страната на чудесата" и "Гордост и предразсъдъци", които получават едва 4% от гласовете. По 5 на сто вземат Комунистическият манифест, "Война и мир" на Толстой и "Хамлет" на Шекспир.

Друга любопитна подробност на анкетата показва, че първите две, на пръв поглед влизащи във взаимно противоречие книги, са най-ценните според британците. Така постулатът "в началото Бог създаде небето и земята" и теорията за естествения подбор, която разтърсва из основи християнската доктрина, се нареждат съответно на първо и второ място.

"Първият въпрос, който ме заинтригува, беше дали близките проценти за Дарвин и Библията са знак за продължаващата поляризация между религията и науката, или обратно - означават постигането на някакъв разумен баланс", казва един от авторите на изследването Том Уокър пред "Гардиън". Той обръща внимание и на друг факт - присъствието на Корана на челни позиции. "Това се дължи на влиянието на световния дебат за Исляма", смята той.

Обяснението на участниците за избора им, било следното: Библията е предпочитана, защото "съдържа насоки да бъдем добри хора", а "Произходът на видовете" - защото "дава отговори на фундаментални въпроси на човешкото съществуване".

Оказва се, че между мъжете и жените има разминавания при класирането на избраните. Мъжете нареждат заглавията така: Дарвин, Библията, Хокинг, Оруел, докато жените - Библията, Дарвин, Хокинг, Айнщайн, Харпър Лий.

Ето и топ 10 на най-влиятелните книги:

1. Библията - 37%

2. "Произходът на видовете" на Чарлз Дарвин - 35%

3. "Кратка история на времето" на Стивън Хокинг - 17%

4. "Теория на относителността" на Албърт Айнщайн - 15%

5. "1984" на Джордж Оруел - 14%

6. "Математически начала на натурофилософията" на Исак Нютон - 12%

7. "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий - 10%

8. Коранът - 9%

9. "Богатството на нациите" на Адам Смит - 7%

10. "Двойната спирала" на Джеймс Уотсън - 6%