Водата сама по себе си е здравословно питие. Ако добавим още няколко полезни съставки, ще получим мълниеносно бързa витаминoзна и вкусна напитка! В следващите редове ви предлагаме няколко лично изпробвани идеи.

През горещото лятото водата е предпочитана напитка – дори само с резенче лимон и няколко кубчета лед, тя утолява жаждата и разхлажда приятно всичките ни сетива. Но и през останалите сезони с помощта на подходящите здравословни и много витаминозни добавки, тя водата може да се превърне в част от вашия здравословен живот. И то по особено вкусен начин!Предлаганите подобни води в търговската мрежа са обект на голяма критика, която се оправдава, поради наличието на твърде много подсладители, консерванти, оцветители и ароматизатори в тях. Ето защо ви препоръчваме да си приготвите сами голяма доза ароматна и полезна напитка – без каквито и да е изкуствени добавки, само с вода, плодове, зеленчуци и подправки! 

Витаминната вода е наистина лесна за приготвяне и то само с „подръчни” материали. Изберете според личните си вкусови предпочитания зеленчуци и/или плодове, нарежете ги на достатъчно малки парчета, поставете ги в голяма кана или дълбока купа и ги залейте с вода. Средно на 1 литър вода се пада около 1 или 1 и половина чаена чаша със зеленчукова или плодова смес. Така приготвената витаминна вода може да оставите за една нощ в хладилника, като на следващия ден може да прецедите течността през цедка, за да махнете парченцата зеленчуци и/или плодове, тъй като те вече са пуснали своите полезни съставки. Разбира се, ако желаете, може да ги оставите във водата. Тъй като повечето витамини са разтворими във вода, вашият организъм ще ги приема всеки път, щом опитвате от домашно приготвената си напитка. Друг плюс: водата, така да се каже, абсорбира голяма част от естествения вкус и аромат на зеленчуците, плодовете и подправките, което със сигурност ще превърне така направената ви вода в доста апетитно и ароматно питие.

Домашно приготвената вода може да запази своя полезен ефект от три до пет дни, ако се съхранява в хладилник. А ако оставите зеленчуковите и плодови парченца в каната, може само да доливате прясна вода, отново в продължение на няколко дни (според вида на зеленчуците и плодовете, които се използвали).

Ето и нашите предоложения:

Вода с краставици и прясна мента

Продукти за 2 литра вода:

• 2 краставици (по-големи)
• ½ връзка прясна мента

Начин на приготвяне:

Краставиците се измиват хубаво и без да се белят, се нарязват на по-големи кръгли парчета. Листата на ментата също се измиват и се натискат леко в хаванче. Всичко се поставя в голяма кана и се залива с 2-та литра вода. Оставя се покрито с капак или фолио за 1 нощ (или поне за няколко часа) и се сервира с много лед.

Ще се учудите колко сполучлива и ароматна е тази комбинация!

Вода с диня и лайм

Продукти за 2 литра вода:

• 1 диня (по-малка)
• 2-3 лайма

Начин на приготвяне:

Динята се изчиства се от всичките семки и се нарязва на малки парчета. Лаймът също се измива хубаво и се нарязва на четвъртинки. Всичко се поставя пак в голяма кана, смачква се съвсем леко, за да пуснат плодовете малко сок, допълва се с количеството вода и се оставя за 1 нощ в хладилника.
Тази напитка може да се усъвършенства и като добавите накъсани пресни листа мента – около 1/3 от връзката.

Вода с лимон и магданоз

Продукти за 2 литра вода:

• 3 лимона
• 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Магданозът се измива и нарязва на много ситно. Лимоните също се измиват и се нарязват на тънки шайби (може и на половинки). Отново всичко се смесва и се оставя да престои в хладилника. Поднася се с много лед.

Вода с нектарини, портокали и мед

Продукти за 2 литра вода:

• 2 нектарини (може и праскови)
• 2 голям портокал
• 2-3 супени лъжици мед (по избор)

Начин на приготвяне:

Плодовете се измиват хубаво, като нектарините се нарязват на четвъртинки, а портокалът се обелва и се разделя на парченца. Единият портокал може само да се изтиска и да се добави сокът му. Плодовете и сокът се смесват и се добавя разтопеният мед. Всичко се залива с водата и се оставя да престои в хладилника. Може да поръсите и с половин чаена лъжичка индийско орехче.

Малък съвет, приложим за всякакви напитки: Много лесно и същевременно доста ефектно, е да приготвите леда по по-специален начин – във формата за лед освен вода, може да добавите и няколко обелени и ситно нарязани парченца плодове (нектарините и прасковите са подходящи, но може да използвате и нещо налично от хладилника ви) и по едно листенце мента, които след като ледът се разтопи, придават не само красота, а и силен аромат и вкус на напитката ви.

Други комбинации за вашата домашна витаминна вода:

По принцип тя може да се приготви с почти всички плодове и зеленчуци. От зеленчуците най-подходящи са краставиците, чушките и тиквичките. Най-често използваните плодове са лимони, портокали, ябълки, праскови и киви. За още по-наситен вкус се одбавят подправки като мента, босилек, маточина и магданоз. Най-важно е да оставите въображението да ви води в приготвянето на вашата собствена уникална, здравословна и вкусна напитка, която да приемате всеки ден, без ограничения.

Ще се радваме, ако споделите вашите идеи и опит с нас!