Колко балсама за устни имате в чантата си? Един повече никога няма да ви е излишен, нали… А защо да не е еко? Чист, натурален балсам, в който да няма капчица консерванти и вреди за здравето. При това по желание може да му добавите и желан цвят.

Всичко се случва като детска игра. Съставките се разтопяват на водна баня и след това се изсипват във флаконче. За по-малко от 5 минути имате прелестен продукт за устни, който може да издържи поне 18 месеца, а най-хубавото е, че буквално ви струва стотинки.

Ако ви е любопитно, ето как да си направите 100% естествен оцветен балсам за устни, а защо не и червило. Най-сполучливата рецепта, на която попаднахме, съдържа различни студено пресовани масла и парченце пчелен восък. Може да използвате масла по ваше желание или такива, които имате налични. Важно е да спазите единствено пропорциите в количествата пчелен восък и масла. А за цвят се използват бляскави частици мика.

Какво представлява миката? Тя е естествен пигмент на основата на минералите. Цветовете варират в толкова много комбинации, колкото и човешкото въображение. Фините частици не проникват в тялото за разлика от много от пигментите, които се използва масовата козметика.

За 2 балсама за устни са ви необходими:
2 празни гилзи за червило
2 г пречистен пчелен восък
2 г студенопресовано какаово масло
4 г масло от жожоба
4 г студенопресован зехтин
1 г пигмент мика с желания от вас цвят

Приготвяне:

Измерете восъка и маслата с помощта на точна везничка и ги изсипете в подходящ огнеупорен съд. Разтопете ги на водна баня. Измерете теглото на желания пигмент и го добавете. Отстранете от водната баня и почакайте 30 секунди (ако е по-хладно и само 15 сек. са достатъчни). Разбъркайте с шпатула. Пренесете смесените восък, масла и пигмент в чиста, предварително дезинфекцирана гилза за червило или в проста кутийка с винт. Оставете да изстине за 10 минути. Вече имате цветен балсам за устни с висока трайност и напълно безвреден за здравето.

 

Източник: ekomama.net