Знаеш, че трябва да се храниш правилно и да спортуваш цяла седмица, за да постигнеш желаните резултати, но когато си толкова натоварена с работа и семейни задължения, е трудно да намериш време. Съставянето на лесен план за действие ще ти помогне да се доближиш до целта, затова ти предлагаме 6 неща, които можеш да свършиш в неделя, за да си сигурна, че си на правилния път цяла седмица.

1. Планирай тренировките си

Не си мисли, че ще успееш да вмъкнеш един джогинг някъде в почивките, или  че ще отскочиш до фитнеса случайно след работа – планирай! Грабвай седмичния си график и си отбележи всяка тренировка, както правиш с бизнес срещите или посещенията при доктора. Използвай времето, за да се обадиш на другарчето ти за фитнес или на личния ти треньор, за да уговорите седмичните тренировки. Може да провериш разписанията на спортните клубове около теб за спортове, които винаги си искала да опиташ, или да видиш дали прогнозата за времето не ти предоставя отлична възможност за забавни дейности на открито.

2. Зареди пералнята

Нищо не скапва фитнес настроението ти така, както липсата на чист спортен сутиен под ръка. Така че зареди пералнята преди понеделник и се увери, че имаш всичко необходимо – от клина за джогинг, през топа за йога, та чак до хавлията, с която си бършеш потното чело. Приготви предварително облеклото си за фитнес, за да не се налага във вторник панически да тичаш из къщи, търсейки един липсващ чорап.

3. Приготви необходимото оборудване

Събери всичко необходимо за тренировката си – постелката за йога, маратонките, дори слушалките, за да си сигурна, че всичко е на разположение и когато ти потрябват – грабваш ги и отиваш да тренираш. Приготви си чантата за фитнес и я сложи до входната врата или в колата, така че да не я забравиш. Ако тренираш вкъщи, пъхни любимия си диск с тренировки в DVD плейъра, а наблизо разположи гиричките, еластичната лента или друг твой любим уред за трениране у дома. Неделя също така е идеалното време да подготвиш нов плейлист с вдъхновяващи парчета за разбиващата ти тренировка.                   

4. Планирай храненията си

Отново вземи тефтера и планирай седмичния си хранителен режим. Ако се нуждаеш от малко вдъхновение, погледни някои от здравословните ни рецепти. След като си готова с плана, направи списък с всички необходими продукти и още в неделя зареди хладилника си с повечето от тях, имай предвид, че зеленчуците и плодовете остават свежи до няколко дни след закупуването им, затова част от тях ще трябва да купиш по средата на седмицата.

Можеш да направиш нещата и още по-лесни, ако приготвиш някои от съставките предварително: измий, нарежи и дръж зеленчуците във фризера, докато не ти потрябват за вечеря. Същото можеш да направиш и с някои плодове, а после да ги използваш за шейкове или междинно хранене. Възползвай се от нашите рецепти за здравословни закуски и ги приготви предварително. 

5. Опаковай

Ако няма да си вкъщи през деня, за да се предпазиш от изкушението да обядваш в някое заведение или да се нахраниш с бисквити, приготви и опаковай обяда и междинните си хранения у дома. Да направиш пет салати за седмицата е лесно и здравословно, но можеш да си приготвиш и голяма тенджера със супа, която да разделиш в бурканчета, които да си носиш за обяд. Можеш да приготвиш и по 10 закуски (2 за всеки ден) за между храненията – като кисело мляко, кашкавалени пръчици, моркови, хумус,  сушени плодове, пълнозърнести крекери или зърнена закуска. Може да ти отнеме и цял час, докато ги приготвиш, но така ще си спестиш време през седмицата и ще си по-мотивирана да се храниш здравословно.

6. Легни си рано за сладки сънища

След като си готова с всички приготовления, вземи си дълга, гореща вана, облечи си пижамата и си легни по-рано. Можеш да разпуснеш с вечерна йога или успокояваща книга, така е по-вероятно да се наспиш пълноценно и да се събудиш освежена и напълно готова за новата седмица.