Ето една рецепта, която е изключително подходяща за по-лекото хранене след празниците. Лесна, вкусна и вдъхновяваща – тя може да бъде сервирана както за предястие, така и за основно ястие. Можем да я споделим с приятелите и семейството си или да си я приготвим за обедната си почивка.

С плодовете и зеленчуците можем да се развихрим като истински художници в кухнята и да ги аранжираме по всевъзможни красиви и вдъхновяващи начини. Все пак, истинската наслада от храната тръгва от очите. Така сервирана салатата ни предлага истинска палитра от цветове и вкусове и не ни оставя друг избор освен да я опитаме.

И все пак, първо трябва да си я приготвим: 

1 глава маруля (зелена или червена)
4 големи настъргани моркова
2 големи обелени и настъргани тиквички
200 грама чери домати
100 грама репички
100 грама маслини
Половин авокадо

Време за подготовка - 15 минути

За сервирането ни е необходима голяма дървена или стъклена купа, в която да можем да разбъркаме салата.

Марулята се измива и подсушава хубаво. Маслините, репичките и доматите се нарязват на не много ситни парчета, за да се усеща вкусът им. Тивички и морковите се настъргват с ренде или спирализатор.
За да се овкуси салатата, се приготвя в малка купичка нарязани маслини, копър и няколко лъжички песто със зехтин.

Марулята се слага в купата и се разпределя равномерно като основа. В средата се поставя купичката с дресинга, а около нея се нареждат останалите зеленчуци. Тук е моментът да развихрим фантазията си и да ги подредим по най-цветния, красив и забавен начин.

Сервира се в този вид, след което се нарязва авокадото, овкусява се и за разбърква хубаво. Могат да се добавят и други подправки на вкус – сол, черен пипер, шарена сол. Салата се разбърква много, много хубаво, за да не бъде суха и да се усещат всички съставки.

Идеална добавка към нея могат да бъдат различни гризини, хлябове и дипове като хумус, маслинена паста, а защо не и лютеница...

И внимавайте, салата изглежда голяма, но купата все остава празна.