"Народният Христо" (El Hristo de la gente) е заглавието на краткия филм за живота на легендата на българския футбол Христо Стоичков, представен от испаноезичния канал Univision.

Филм, който освен разказ за бившия национал е и голяма реклама за България.

"Той е световноизвестен с това, че спечели "Златната топка" и "Златната обувка" през 1994 на световното в САЩ, но малцина знаят какво значи той за родината си България. Представяме ви непознатата страна на Стоичков", казват встъпителните думи в лентата. 

Филмът започва с кадри на Стоичков в Народния театър "Иван Вазов". Преходът стига до школата му в Етрополе, където самият Стоичков обяснява развълнувано за строгата дисциплина. Освен футболните срещи с първия му треньор, школата му и посещението на стадиона на ЦСКА, са показани и такива със семейството му, президента Росен Плевнелиев и патриарх Неофит.

"Ако има слаби оценки, децата не могат да играят една седмица. Рано или късно ще се говори за тази академия", казва футболистът, като изтъква, че вече се виждат плодовете от работата. Той дава пример и с трансфера на Ивайло Чочев от ЦСКА в "Палермо".

Бившият нападател показва и фланелката си на "Барселона" от шампионския триумф в Европа на клубно ниво през 1992 г. Показва и любимия си номер.

"Осем - никога не свършва (описва с пръсти числото осем). Горе, долу, губиш, падаш и хоп - отново горе. Номер осем... Знаете ли колко хора мечтаят да спечелят "Златната топка" и да станат голмайстор на световното? Аз го постигнах, благодарение на моите съотборници. Никой не може да го постигне сам."

Разказва и за една от страстите си - лова. Но обяснява, че е против убиването заради самото убиване.

"За нас той е жива легенда. За милиони българи той е приятел", казва за него държавният глава Росен Плевнелиев.

Видео-разказът стига до хотел в София, в който собствениците са кръстили стая номер 910 на името на Стоичков. "Над леглото има снимка на Стоичков, за всеки случай - ако има нужда от допълнителна мотивация. Разбирате, нали", шегува се интервюиращият при показването на кадрите.

Стоичков завършва с думите, които треньорът му в "Барселона" Йохан Кройф е написал на книга, която му подарил. 

"Никога не говори за себе си преди играчите". Защо това ме описва? Той никога не е говорил за това как е вкарвал, как е дриблирал. Искаше ние да станем по-добри. Това искам и аз."