Може би не ви върви в любовта. Искате да имате човек до себе си, но нещата не се получават. И вероятно някъде по веригата тотално са объркали разбиранията ви за това къде е проблемът. Нека да разгледаме какво и защо.
 
Смятайте сами.
Не преписвайте чуждото домашно. Когато започнете да контактувате с даден човек, си изградете сами мнение за него. Не правете социологическо проучване и не подхождайте с предразсъдъци въз основа на чужди преживявания. Това, че Пешо искал просто секс от Мария, не значи, че няма да иска да се ожени за Цвети.
 
Ще си паснем.
В началото никога не трябва да има напасване. Това е като купуването на дънки. Виждате даден чифт и просто знаете, че това са вашите дънки. От един поглед. Не е нужно да убеждавате себе си. Не си казвате "Да, задните джобове не ми харесват и цветът може да е малко по-светъл, но с времето ще им свикна." Не, нали? Виждате ги и знаете, че са вашите и толкова. Разбира се, не е изключено след време да се окаже, че ви правят обриви и изобщо не са за вас, но в началото няма никакви съмнения и колебания. Същото е и с влюбването. Точно тогава не ви пука за нито един от недостатъците на човека.
 
Тихо там.
Престанете да слушате или да искате съвети от приятелите си. Може и да е добра идея да поискате съвет от приятел бояджия как да си боядисате кухнята, но да искате съвет за отношенията си с друг човек, е много, много лоша идея. И това е така, защото вие прекарвате 1-2-3-4-5 часа с даден човек и после в рамките на 5-10 минути разказвате за всичко, което се е случило. Накрая слушате рецензия за книга от човек, който е чел единствено анотацията. Затова забравете за мненията на приятелите си и слушайте само и единствено себе си.
 
Няма смисъл.
Не започвайте връзка с човек, който не е влюбен във вас. Няма по-добра рецепта за нещастие от тази да имате нещо общо с човек, в чиито чувства не сте уверени. Просто няма да бъдете щастливи. Постоянно ще ви изяждат съмнения. Защо не вдига, защо се бави да отговаря, защо не искаше да се видим днес, ами ако иде някъде без мен и намери нещо по-добро?
 
 
Фугин
Не се занимавайте и с емоционално ангажирани хора, които просто си запълват дупките във времето с вас. Заинтригуван човек няма да говори постоянно за бившето си гадже и няма да си гледа телефона през 10 минути.
 
Греда.
Почти невъзможно е да не ви се е случвало да си пишете доста с  даден човек, да излезете и да се забавлявате много, но изведнъж от нищото да спре да ви търси. И неизбежно започвате да се чудите къде точно сте сбъркали, нали? Е, нека ви кажа.
Никъде.
Ако всичко е било супер и изведнъж, без ясна за вас причина, е престанало да бъде супер, то това е поради външни фактори, които почти със сигурност не зависят от вас. Най-често срещаната причина е бившата, непреодоляна любов, която е направила завръщане на пазара, или... и от това ще щипе доста, някоя по-интересна от вас.
 
Болтчета и гайки.
Винаги ще има хора, за които песните на Queen не струват и за които Стивън Кинг не пише добри книги. Няма как всички да ви харесват и искат. Да, ужасно неприятно е желаният човек да не ни отразява, но това е положението. Фактът, че една гайка не пасва на конкретно болтче, не я прави по-малко гайка. Прави я само и единствено неподходяща.
 
Още една греда.
Винаги когато претърпим любовно поражение и не ни отвърнат на чувствата, започваме да се самоизяждаме с всевъзможни глупости. "Не трябваше да казвам тази шега. Не трябваше да разказвам онази история. Не трябваше да обличам тези дрехи. Не трябваше това, не трябваше онова."
Няма как да сбъркате в това да бъдете себе си, защото в крайна сметка искате да харесат вас, а не някакъв въображаем образ, който опитвате да пресъздадете. Никакви дреболии не могат да провалят нещо истинско.
 
Бързо.
Празен ли е столът, сядайте! Усетите ли, че има нещо споделено, действайте моментално. Ако ще с чай в термос пред блока на минус 10 градуса. Изобщо не отлагайте каквото и да е, защото днес сте уморени или утре трябва да ставате рано. Някой ще ви вземе мястото. Нещата трябва да се случват, когато има възможност, а не когато е най-удобно.
 
Не е честно.
Нали се сещате за онова лице А, което страшно много харесвате и което изобщо не ви отразява, защото ходи с лице Б. И това при положение, че лице Б е ужасяващо, вие сте в пъти по-хубава и умна от лице Б. Защо става така? Защото хората сме твари на навика. Щом някой е имал късмета да стане нечий навик, много трудно може да бъде заменен. И няма абсолютно никакво значение колко по-по-най сте вие, защото изобщо ви няма на картата.
 
Стига.
Човек трябва да може да приема пораженията, независимо дали става въпрос за провалена връзка или за несъстояла се такава. Не може да посадите ново дърво върху короната на старото. Трябва първо да го изкорените.
 
 
Friendzone.
"Харесвам те... като приятел/ка." Ако някой иска да ви постави в тази зона, има няколко варианта.
- Иска да му останете под ръка, за да му слушате глупостите.  (Най-вероятно)
- Не ви харесва достатъчно. (Много вероятно)
- Човекът е емоционално ангажиран. (Вероятно)
- Наистина цени приятелството ви. (Малко вероятно)
 
Неси и Голямата стъпка.
Имам два любими мита. Първият е, че когато човекът показва, че ви харесва, вие губите интерес. Вторият е, че когато човекът не показва интерес, вие го искате още повече.
 
1. Вие просто не харесвате достатъчно този човек! Ако... да кажем Брад Пит е лудо влюбен във вас и ви демонстрира симпатиите си, ще сте много щастливи, или ще си кажете: "О, не, харесва ме, аз се отказвам, не искам вече." 
 
2. Представете си, че най-ужасният човек за вас идва и ви казва: "Никога няма да ме имаш, не те харесвам." Това какви емоции ще събуди у вас? Изведнъж ще започнете да искате този човек, или няма да ви пука изобщо? А ако изобщо не се вълнувате от тенис и ви кажа, че не можете да спечелите турнир от серията Мастърс? Ще ви се иска ли да го спечелите повече? Не, нали? Все ви е тая, защото не се интересувате от тенис! Затова, моля ви, не се вманиачавайте. Ляв мигач и напред.
 
У лЕво!
Може да се борите за нечие внимание само и единствено ако никога не сте го имали. Ако сте получили шанс и нищо не се е случило, всяко следващо усилие е напълно безсмислено. Това е двупосочна улица. Човек, който иска да бъде с вас няма да чака само вие да го търсите, няма да ви кара да полагате държавен изпит или да пишете есе от 2000 думи на тема "Защо точно аз заслужавам да бъда с теб." 
 
Ама ако!
Ама ако какво? Ако ви опознаят по-добре и разберат какъв страхотен човек сте, ще започнат да ви искат? Може би ако разкажете онази история, на която всички се смеят, или ако ги поканите на онова готино място, или направите онзи незабравим жест? Да, това определено ще свърши работа... АКО ви искаха. Само че ако не е така, каквото и да разкажете, ще е тъпо. Където и да ги поканите, няма да е интересно. Какъвто и жест да направите, изобщо няма да се отрази. Такава е тъжната истина. Абсолютно нищо не зависи от вас, ако човекът не ви иска.
 
Синя кръв.
Намирането на любовта се състои в следното. Да сте на подходящото място, в подходящото време и там да е подходящият човек. Нищо повече. И наистина единственото, което можете да направите, е да се учите от грешките си и да бъдете хората, които искате и трябва да бъдете. Оттам нататък може само да стискате палци да ви провърви по-скоро.