НАСА се влюби в умна ръкавица, която може да управлява всичко и е дело на 10 наши студенти. "Валкирия", както са я кръстили създателите й, може да включи телевизора, лампите, алармата, печката и всичко останало само с едно движение. Младежите са успели да създадат ръкавицата едва на два дни, като се очаква НАСА да я използва за управление на роботи и друг изкуствен интелект, съобщава сайтът на космическата агенция. На пръв поглед умната ръкавица изглежда като нормална такава за голф или спортуване - кожена и без пръсти. Реално обаче е обсипана с всякакви сензори за разпознаване и засичане на движение. През целия ден тя следи за нашето здраве - как работи сърцето ни, колко сме ходили, с каква скорост, добре ли спим и ни показва резултатите от наблюденията си на телефона ни.

Приложението е направено така, че "Валкирия" да разпознава 16 различни движения, като е готова да научи и още поне 60. Апликацията, която работи както с операционната система Android, така и с iOS, събира цялата информация за предметите, които използваме. Така лесно можем да разберем от телефона си дали сме изключили ютията или лампите, както и какво е движението, което трябва да направим, за да въздействаме на всяка една техника. Ръкавицата може да работи 70 часа на пълни обороти и дори разпознава гласа на своя собственик.

България участва за трета поредна година в най-големия хакатон в света - Международното предизвикателство за космически приложения на НАСА. Идеята му е да се създават повече приложения и машини за подобряване на живота на планетата Земя и в Космоса. Тази година регистрираните участници в София бяха 64, а в Бургас - 44. Екипите в София разработиха 19 проекта, а в Бургас - 12. Шест проекта продължиха на глобалните финали. Умниците се състезават в 4 основни категории - Космос, Земя, Хора и Роботи. Нашенците са се включили в категория "Хора". Екипът е изграден от 10 човека, като в него има и три дами. По-голямата част от отбора е изградена от студенти от Техническия университет, един нашенец, който учи в Шефийлдския университет, и ученик от Природоматематическата гимназия в Бургас.

Източник: Novini.bg