Знаете ли, че всяка трета жена в България сключва брак без любов, въпреки че е абсолютно наясно, че този мъж не е правилният избор за нея. 50% от браковете в западния свят завършват с развод. Най-често изтъкваната причина е несходство в характерите. Изглежда очевидно – женим се за неподходящи хора и се развеждаме.


А знаете ли, че в Индия разводите са само 2%? Там браковете масово са уредени, така че е много трудно да се предположи, че има сходство в характерите или любов, когато те се случват. Ясно е, че там разводът е заклеймен и една жена би била отхвърлена от обществото, а и от семейството си, ако предприеме такава стъпка. От друга страна, социалното й и икономическо положение не й позволяват да се издържа сама. Повечето жени са необразовани, а дори и да не е така, не биха ги наели като работници.
Какви са обаче другите разлики? Когато знаеш, че съдбата ти е неразривно свързана с този конкретен човек, ти е много по-важно връзката ти с него да е щастлива и се бориш за нея. Представи си, че си на самотен остров само с един единствен мъж. Той е всичко, което имаш. Самата идея, че нямаш избор на партньори би те накарала да вложиш енергия в това нещата между вас да потръгнат.

Какво се случва, когато живеем с идеята, че там по света има още много мъже кой от кой по-успели и атрактивни? Започваме да сравняваме своя с опцията за съвършения партньор, който имаме в главата си и да му пишем черни точки. Той автоматично вече не е толкова важен, защото от една страна не е перфектен, от друга не е единствен, защото не сме на остров. Недоволстваме, спираме да се грижим за връзката си и в нея започват да се появяват пукнатини. Как да я развием и заздравим?

 

Погрижи се за себе си

Работата върху връзката не е пълна, ако ти само фокусираш върху партньора и забравяш твоите собствените нужди, хобита, влечения.
Когато ти си цялостна и ценна в собствените си очи, той ще ти последва в грижата за теб. Забравиш ли себе си - дори той да има чувства към теб, пак ще те последва и ще забрави да се грижи за теб като за цвете.

Бъди изцяло на разположение

Не си оставяй вратички и резервни варианти. Ако губиш енергията си, за да разсъждаваш дали с някой друг няма да ти е по-добре, ако инвестираш време и емоция по други мъже, това винаги отнема от силата на връзката ти.

Подреди приоритетите си

Кое в твоя живот идва на второ място след теб по важност? Работата, децата, родителите, приятелите, партньорът? Можеш да имаш успех във всички сфери, но не еднакъв и не едновременен. Ако за теб е важно да градиш устойчива партньорска връзка, не допускай децата или пък родителите ти да са по-важни за теб от мъжа ти. Там, където ти е фокусът, отива и енергията ти. Ти можеш да избереш накъде да я насочиш, но е нужно и да се подготвиш за последствията от това. Всяко нещо идва с цената си.

Отдай се без страх

Често допускаме грешката да заблуждаваме сами себе си и силно да вярваме в заблудата си. Мислим си – мъжете трудно се обвързват, късно узряват за семейство, непостоянни са, на тях не може да се разчита. Минаваме през живота с това убеждение и срещаме навсякъде доказателства за неговата истинност. Някои хора никога не успяват да прозрат, че не партньорите, а те самите не са на разположение. Не успяват да разпознаят в себе си страха, че ако обичат, ако се доверят, ще бъдат наранени. Никога няма да забравя една жена, която на семинар ми каза с гордост в гласа, че на никого в живота си не е казвала „обичам те” откакто е бил ана 17. Тогава го изрекла за първи път и момчето й се присмяло. Спомням си изражението й, когато проумя, че заради детинското поведение на някой, тя е преминала през целия си живот, без да си позволи да се отпусне и разкрие, без да си позволи да обича от цялото си сърце.

Бъди емпатична

Да умееш да преживяваш чувствата и мислите на другия е от изключителна ценност за връзката. Така можеш да се доближиш до него максимално и не само да си наясно дали сте в една лодка, но и дали и двамата харесвате пътуването.

Знай кога да напуснеш лодката

Колкото и отдадена да си на връзката си, бъди будна и осъзната за процесите в нея. Част от връзките в живота ни имат функцията да ни трансформират и променят, а не да бъдат факт до края ни.
Вярвам, че през каквото и да минаваш в момента можеш да имаш щастлива връзка. Огледай се! Щом като такива връзки съществуват около теб, значи можеш и ти да имаш такава и в живота си. Случването й зависи от теб.

с обич, 

наталия