Наскоро при мен на консултация дойде една 30-годишна жена – много
симпатична, но и много разстроена. Беше огорчена, че се грижи за близките и приятелите си, готова е винаги да им услужи и помогне, а има чувството, че те не оценяват това, което прави за тях, и даже често й се ядосват, вместо да й бъдат благодарни. Каза ми: „Наталия, винаги съм вярвала, че човек трябва да дава на другите това, от което имат нужда, а и баба ми все повтаряше „Направи добро и го хвърли на боклука”. Напоследък обаче дори ми се струва, че като помогна на някой, той по-скоро е груб с мен, отколкото да ми е благодарен и почвам да си мисля, че са прави хората като казват, че няма ненаказано добро.”

Реших да напиша тази статия, защото знам, че има доста хора, които живеят с убеждението, че си патят от доброто си сърце, а всъщност това, от което страдат, е непознаването на Вселенските закони:

1. Всеки от нас е творец на собствения си живот и не можем да сбъдваме желанията на друг

Изключение е когато този човек желае съзнателно нещото, което му желаем и ние. Тогава нашата положителна енергия ще бъде приета от този човек, защото и той мечтае за същото, тя ще го подкрепи и ще му помогне в голяма степен. Представете си ситуация, в която ваш приятел е настинал и има висока температура. Чувате се по телефона и той ви казва, че се чувства зле и иска да се оправи. Тогава вие можете мислено да му изпратите светлина и подкрепа, да визуализирате как той е здрав и усмихнат, можете дори да отидете да му занесете топла супа. Не се опитвайте обаче да сватосвате този приятел само защото на вас ви се струва, че му е време да си има половинка. Помнете всеки човек има различни ценности и разбирания за добро и зло, не натрапвайте своите.

2. С непоисканото добро пречите на другия да си усвои житейските уроци

Непоискано добро е налице, когато се намесите в живота на друг – с директна помощ или съвет, за които той не ви е помолил. Това важи дори когато обичате и сте загрижени за въпросния човек. Помагайки, вие всъщност пречите на душата му да мине през изпитанията, предвидени й за този живот, а на него - да си научи уроците. Натрупването на опит става през преодоляването на трудности, взимане на самостоятелни решения, отстояване на позиции чрез загуби и успехи. Когато вие хванете някого за косата и го измъкнете от калта, без той дори да осъзнава, че е затънал до шия, е гарантирано, че не след дълго отново ще се озове в нея. Ще излезе трайно оттам само след като той самият е осъзнал положението си и е решил да го промени.

3. Вие сте най-важният човек в живота си и можете да помогнете на другите само ако сте помогнали на себе си

Не пренебрегвайте собствените си нужди, не се поставяйте на опашката след другите, защото освен че ще се чувствате неудовлетворени, околните ще ви пренебрегват по същия начин. Тогава и вие, както и жената, за която ви разказах в началото, ще имате усещането, че на вас няма кой да помогне. Когато поставяте себе си на второ място, близките ви също ще ви поставят там, както и целият свят. Резултатът – вие давате само на другите, а не на себе си и съответно нищо не получавате нито от себе си, нито от тях.

4. Непоисканото добро се отплаща със зло или в най-добрия случай печели врагове

Хората не обичат да бъдат съжалявани и да знаят, че някой ги е видял в момент на слабост. Нормално е в последствие този човек да изпитва неудобство, че знаете за неговата уязвимост и когато вие имате нужда от помощ, вместо да ви подаде ръка, да ви обърне гръб. Той си мисли, че като сте толкова силни, можете да се оправите и сами.

5. Следете мотивите, с които давате

Ако правите добро (дори поискано) с цел да получите нещо – услуга, уважение, одобрение, вие сте водени от страха да не бъдете сами или от нуждата от обич и внимание. Вселената ни компенсира като ни дава само когато помагаме с чистото намерение да подкрепим.

6. Правете разлика между непоискано добро и милосърдие

Границата е тънка, но всеки сам може да я усети. Когато давате, бъдете водени от любов и от приемане на себе си и другите.

Нека да бъдем благодарни за това, което имаме, да го ценим и уважаваме, защото само така ще привлечем и ще получим още хубави неща в живота си. Нека бъдем добри и отворени към хората, но и осъзнати за това дали когато им помагаме, всъщност не им вредим!

 

С обич,
Наталия