Колко избора правите на ден? Вероятно доста – като се започне от това какво ще закусвате, дали да си купите книга или да отидете на кино, а понякога и дали да изберете колата, в която сте влюбени или тази, която ще е по-икономична и по-лесна за поддръжка.

Представете си, че имате две предложения за работа – едното е да речем за 1000 лв., а другото за 1200 лв. На първото място ще ви е по-спокойно, а другото, предполага повече стрес, но и по-висока заплата. Кое ще изберете?

Трябва да решите и къде да живеете – намерили сте два еднакви по размер и качество апартамента. Наемът на единия е по-висок, но ще можете да ходите пеша на работа. Другият е по-евтин, но ще трябва да шофирате/да ползвате градски транспорт по половин час всеки ден. На кое жилище ще заложите?

Доказано е, че повечето хора, ще направят изборите, които им носят повече пари. Резултатът е, че в дългосрочен план ще бъдат по-малко щастливи. Не, че парите пречат на щастието. Напротив – те правят живота доста по-приятен. В дадените примери обаче те водят до количествени, а не до качествени изменения. Другите варианти пък носят качествена разлика в ежедневието – ако избереш апартамента, който е по-скъп, но по-близо до работата ти, си спестяваш напрежението да висиш в задръствания всеки ден и си осигуряваш възможността за сутрешна и вечерна разходка.

Проблемът е, че когато се колебаем между две опции, често сме склонни да се фокусираме на количествените разлики между тях и не се замисляме за качествените промени, които те могат да ни донесат. Това важи не само за големите решения, касаещи връзките, работата, дома и колите ни, а и за доста по-дребни неща. Дори дали ще си купите хамбургер или прясна салата, променя начина, по който се отнасяте към тялото си и то става по-здраво или добавя още токсини. Въпросът е как да различаваме вариантите, водещи към качествени промени в живота ни?

  • Не сравнявайте цифрите и фактите на хартия, а се фокусирайте върху това как определен избор ще промени качеството на вашия живот. Ще бъдете ли по-спокойни, по-щастливи, по-здрави или с по-големи възможности за развитие в резултат от него?
  • Формулирайте ясни краткосрочни и дългосрочни цели и равнявайте избора си по тях. Казано най-елементарно – ако искам да стана добър презентатор и имам 200 лв., мога да ги похарча за нови обувки или за обучение. И двете неща могат да ми донесат радост и полза, но второто е инвестиция в мен и моята мечта.
  • Сменете родовата си програма. Ако бабите ни са били убедени, че съдбата им е да са пасивни наблюдатели в живота и че щастието не е постижима цел, това не е нашата реалност. Ние имаме много повече възможности и познание от тях и можем да бъдем творци на собствената си реалност. Това може да е новата родова програма, която ще предадем на децата си.
  • Не избягвайте взимането на решения. Много хора стоят като заклещени на мястото, на което са в момента, без да се развиват и да променят качеството на живота си. Те правят всичко по силите си, за да задържат статуквото. Често на думи твърдят, че искат нещо различно от това, което имат, но са се фокусирали върху слабостите на възможностите, срещу които се изправят, без да отчитат добрите им страни. Други пък са твърде пасивни, за да постигнат успех. Те обикновено са добри теоретици и чертаят планове за бъдещето, но не преминават в етапа на действие. Когато не правиш нищо по различен начин, няма как да получиш различен резултат.

Помнете, че винаги имате паник бутон, т.е. изход от ситуацията. Научни експерименти са показали, че когато участниците в неприятно за тях изследване, са разполагали с паник бутон (дори неработещ), са били със значително по-ниски нива на стрес, в сравнение с тези, които не са имали подобна екстра. Никой не натискал копчето, но като знаели, че то е там, хората се чувствали доста по-спокойни. Всъщност, погледнато реално, много малко ситуации са непоправими, така че знайте, че имате изход и не се страхувайте да действате смело, за да подобрите качеството на живота си.

Стискам палци да осъществите своя скок с лекота и ако искате да сте сигурни, че ще преминете над оградата, се устремете към звездите!

С обич,

Наталия