За жените винаги е било естествено състояние да се събират със себеподобните си и да общуват, да правят неща заедно, да обменят опит и съвети. Женските кръгове са съществували в древността, минали са през вековете, били са част от ежедневието на бабите и прабабите ни дори. Дали са се събирали на седянка, за да предат и плетат или като членове на по-висш обществен слой, са пиели чай и са музицирали, няма значение. Резултатът е, че общувайки циклично една с друга, жените са споделяли живота си и по този начин са обменяли енергия и са си давали сила.

Подобни сбирки за съжаление не се приемат като нещо нормално или характерно в наши дни. Ефектът е, че все повече жени губят усещането си за принадлежност, приспиват женствеността си, превземат живота, водени от максимата „ и сам войнът е войн” и губят себе си. Завладява ги усещането, че са сами и неразбрани. Чувстват се претоварени, измъчени и недоволни и вместо да живеят с лекота, се изпълват със съмнения относно своята стойност, качества и лична ценност.

Ако все още имате съмнения, че ви е нужен кръг от приятелки, за да сте щастливи, се запознайте с цифрите от едно мащабно австралийско изследване, което доказва, че общуването с тях може дори да удължи живота ви. Проучването е продължило 10 години и е проследило живота на 1 477 човека от третата възраст. Всеки от тях имал контакт – личен и по телефона с децата си, с роднини, познати, както и с близки, доверени приятели. Замерени били и други показатели, които оказват влияние върху продължителността на живота – възрастта, дохода, здравословно състояние, употреба на алкохол и цигари, когнитивни функции.

Установено било категорично, че комуникацията с близки, доверени приятели удължава прогнозираната продължителност на живота и е по-важна за доброто душевно състояние на участниците в изследването, отколкото това да общуват с близките си и дори със собствените си деца. Учените обясняват, че причината е, че приятелството осигурява ниво на социална подкрепа, което помага на хората да се справят ефективно със стреса и да не изпадат в депресивни състояния.

Оказва се, че да общуваме с жени е важно за нашето здраве, кондиция и дори за продължителността на живота ни. Ако усещате липса тук и се чудите как да създадете кръг от приятелки или да разширите вече съществуващия, ще ви дам няколко идеи:

1. Възстановете контактите си с жени, които са ви били близки и с които би ви било приятно да общувате.

Дългогодишните приятелства рядко се изпаряват. Контакти често се губят по стечение на обстоятелствата. Сетете се поне за три жени, с които бихте се радвали да се видите. Използвайте социалните мрежи и технологиите въобще, за да възстановите контакта.

2. Организирайте женско парти

Винаги можете да поканите у дома няколко приятелки, с които да се позабавлявате, докато си говорите за нещата от живота. Ако не ви бива в готвенето, плодове, ядки и по чаша вино, ще са повече от достатъчни.

3. Посетете женски семинар

Особено, ако имате проблем с това да усетите какво е женски кръг и самата идея за него ви звучи странна, а дори и плашеща. Докосването до вашата женственост, енергийните практики и общуването с други дами, ще ви въвлече в ново измерение, в което ще ви се иска да останете дълго. Повярвайте ми, виждала съм това стотици пъти на семинарите „Гейши” във всички три нива, които правя в България и по света. Това е място, където, освен, че чистиш блокажи и превъзмогваш лични травми, се зареждаш за нов, по-добър живот и създаваш нови приятелства с изключителни жени.

4. Бъди отворена към близост, дори да си била наранявана от най-добри приятелки преди.

Ако рана, получена в миналото, ти пречи да създаваш качествени връзки с жени, си дай сметка за това. Прости и продължи напред. Имала си обувки, които си купила с огромно желание, но не си успяла да носиш нали? Това, че те ти направиха мазоли, спря ли те да си купуваш обувки оттам насетне? Не? С хората е същото – едни те нараняват, други да ти неудобни, трети са ти твърде „високи” и „лъскави”, има и такива обаче, които ти пасват идеално. Дай си шанс да ги намериш!

5. Не се сравнявай с другите жени

Всяка от вас има своя красота и блести в собствено сияние. Увереността не е това да се чувстваш по-добър от всички останали, а да знаеш, че не е нужно да се сравняваш!

Желая ти смелост и отворено сърце, за да създадеш и допуснеш до себе си истински приятелки!

С обич,
Наталия