Промените в личния ми живот разбуниха духовете по един очакван начин. Част от хората приеха новината, че с моя съпруг се развеждаме, с подкрепа и разбиране, други - дълбоко се възмутиха. Трети ме обвиниха, че си измислям, че ние с него се разделяме с любов и благодарност и започнаха да търсят любовници. Приемам и трите подхода, както и всички останали позиции по темата. Това, в което съм уверена е, че следвам гласа на сърцето и на личностната си трансформация и че животът ни поднася това, за което сме готови.

Как изглежда различното лице на раздялата:

Мит е, че раздялата винаги е синоним на скандал и лошо отношение.

Смелост и за двамата партньори е да продължат сами по пътя си, ако усещат, че връзката им се е изчерпила. Хората се запознават в даден етап от живота си, когато имат определени ценности и желания. Когато са се срещнали много млади и минат заедно през цяло десетилетие или дори по-дълъг период от време, е нормално да са се променили. Понякога личностното им развитие, метаморфозата на всеки от тях просто ги извеждат на различни пътеки, които никога повече не се събират на общ път.

Раздялата може да се случва на ниво любов с осъзнаването, че си дал и си получил много и това е било и е важно за теб и за другия.

Да си позволиш да влезеш в разправии и обвинения би било голяма загуба. От една страна, това би означавало, че не можеш да носиш отговорност за собствения си живот и искаш някой да ти бъде виновен, а от друга – така ти смъкваш стойността на това, което сте имали заедно. Ако успеете да запазите хубавите моменти в сърцата си и двамата си тръгвате по-богати на любов и с покачена лична самооценка. Дал си и си получил любов, защото я носиш в себе си и я заслужаваш.

Благодарността е от ключово значение.

Когато изброиш нещата, за които си благодарен на партньора си, те влизат във фокуса ти и ти помагат да преживееш тежкия момент. Където има искрена благодарност не може да има омраза и гняв. Благодарността дава допълнителна ценност на времето, което сте изкарали заедно.

Енергията е от изключително значение както за силата на връзките, така и за сбъдването на мечтите.

Когато връзката носи висок заряд тя е удовлетворяваща и за двамата партньори, движи ги напред и ги развива. Ако по една или друга причина енергията й липсва, това означава ли, че трябва да се примирите с това? Не и ако имате нужда да отстоявате себе си и своите стандарти. 60% от хората живеят заедно заради илюзията, че са едно цяло, заради постигнатия комфорт, от страх, по навик, или защото не смеят да променят статуквото.

Умението да взимате решения заедно ви подкрепя в това да се разделите хармонично и с възможно най-малко стрес.

За да го постигнете, е нужно между вас да има огромно доверие и близост. Когато си свикнал да разчиташ на другия, можете да действате като екип и в този труден за двамата момент. Това е възможно само, ако сте на достатъчно високо ниво на личностно развитие.

Любовта означава да искаш другия да бъде щастлив.

Това не може да е свързано с условия и с изисквания да живее по твоите правила и съобразно твоето разбиране. Любов към себе си е пък да можеш да отстояваш ценностите си и да не правиш компромис със себе си и с важните за теб неща.

Дайте си благословия за щастие и любов.

Ако дадем на партньора си благословия за следващи връзки и той ни отвърне със същото, си създавате добра карма и възможност един на друг да създадете следващо удовлетворяващо партньорство.

Ако не можете да постигнете хармонична раздяла, то имате върху какво още да работите по отношение на вашето личностно развитие и на умението си да давате и получавате. Твърде е вероятно, ако излизате от партньорството с много горчивина, обида и гняв, следващата връзка, която създадете да бъде подобна на тази, която напускате. Животът повтаря уроците, които ни преподава, докато не ги научим.

Пожелавам ви много любов! Нея винаги я има в живота ви, ако я носите в сърцето си.

С обич,
Наталия