Сигурно всеки от нас в определен момент от живота си е чувал, че търпението е добродетел. В същото време всички ние, по-рядко или по-често, сме губили търпение. Дали ще пресечеш на червено, ще кажеш на партньора си – разказвай кратко и по същество, или ще потропваш нервно с крак, докато чакаш реда си, това все е липса на търпение. Ще кажете какво пък толкова, на някои хора им е вродено да са по-дейни и да палят по-лесно. Това е така, но нека преценим дали има смисъл да се работи за изграждане на търпение като ви разкажа една притча.

Имало едно време един мъж, който с мъка се разделил с жена си и с малкия си син и заминал да работи в чужбина. Един ден, докато вървял по улиците на далечен град чул един старец да вика, че продава ценни съвети срещу златна монета. Той платил на стареца и в замяна получил следния съвет: „Бъди търпелив. Търпението е безценно. Ако прилагаш това, ще постигнеш успех”. След много години мъжът се върнал в родния си град. Било посред нощ, когато спрял пред вратата на дома си. Извадил си стария ключ и влязъл, нетърпелив да види близките си.

Втурнал се към спалнята, но леглото било празно. Тъй като било горещо лято, той си спомнил, че преди години в такива дни, той и съпругата му се качвали да спят на плоския покрив на дома им. Затичал се натам и се вцепенил, когато видял, че жена му дели дюшека с млад мъж. Заслепен от ярост, той извадил ножа си, за да ги прободе, но си спомнил за думите на стареца за търпението. Стремял да ги следва през изминалите години и решил, че и в този миг, ще остане верен на това. Прибрал ножа и седнал, за да изчака утрото.

На сутринта жена му още щом отворила очи се втурнала към него, за да го прегърне, щастлива от завръщането му. След това веднага разбудила младия мъж, за да посрещне баща си.

Мъжът със сълзи на очи благодарил на Бога, че му е напомнил да бъде търпелив и на стареца за това, че му е продал този мъдър съвет преди години.

В тази притча търпението е представено в смисъла на това да успееш да овладееш своите емоции и да укротиш първичните си импулси да постъпиш по един или по друг начин. Думата обаче има и друг смисъл, а именно – постоянство.

Напоследък в Академиите за треньори, които организирам, виждам как, когато осъзнаят колко дълъг път имат, за да бъдат популярни и успешни, част от хората се стряскат. Истината е, че никой от световно известните лидери в областта на личностното развитие не е станал такъв за един ден. Както и нито един от собствениците на големи компании и бизнеси не са изградили империите си с едно щракване на пръста. Трябвало им е търпение, упоритост и целенасочена работа, за да се превърнат в хора, чиито имена са познати на всички континенти.

Хубавото е, че на човек може да се научи на тази добродетел. Ето и няколко техники за изграждане на търпение:

Забавете темпото

Като усетите, че натрупвате нетърпение и стрес, съзнателно започнете да говорите и да се движите по-бавно. Така вкарвате тялото в различен ритъм и отделянето на адреналин намалява.

Съсредоточете се върху конкретното действие, което извършвате

Ако през цялото време бързате към някаква цел, е твърде вероятно да имате усещането, че закъснявате в постигането и. Доверете се на Вселената и знайте, че във всеки момент сте на точното място от пътя си към целта.

Тренирайте мисълта си

Всеки ден в продължение на 5 минути съсредоточавайте вниманието си върху конкретен предмет. Това може да е чаша, ваза, табуретка. Наложете си през това време да гледате и да мислите само за него – за формата, вида, цвета му, за материала, от който е направен. Така мисленето ви става ясно, обективно, насочено към целта. Когато се научите да не прескачате от тема в тема в мислите си, ще можете да извиквате същото състояние на ума и когато работите върху нещо конкретно.

Пожелавам ви търпение, упоритост и вяра, за да сбъднете мечтите си!

С обич,
Наталия