Манталитет. Така едно момиче на 20-ина години, живеещо с мъж, който има внуци, нарече чалгата. Не култура, не начин на живот, а манталитет! Това означава, че е нормално на дъщеря ти да й пъхат пари запотени чичковци. Нормално е дъщеря ти да я събличат с поглед педофили. А извинението? Извинението е, че “това ли е най-големият проблем на държавата”. Всъщност да – това е най-големият проблем на държавата ни.

Проблем е, когато в интернет циркулира полугола майка на около 18, която върти задник и се разкрачва в детска стая, докато невръстното й дете си играе с плюшено меченце. Проблем е, когато 7 годишната дъщеря на диджея в дискотеката на морето танцува качена върху масата до 1 през нощта, докато пияни английски туристи й се радват като на маймуна в зоопарк. Проблем е, когато 2 годишни бебета друсат с наакани памперси в кръшен ритъм. Проблем е на цялото ни общество!

Огледайте се около вас. Съседката ви може би е тази майка, която пуска на малкото си дете Планета, за да свиква “с ритъма и българската музика, а не с MTV”. Едно от тези съседски, вече пораснали дечица, носи татуировка на лика на Борис Дали на гърба си. Според тази ваша съседка, слушането на чалга е акт на патриотизъм – подкрепяш българската музика, българският език и българската култура, а не упадъчната западна култура. Да, вярно е, че навсякъде по света има такава култура като нашата чалга. White trast. Израз, който се използва за декласираните бели американци. В България причините са от друго естество, но ние предпочитаме да ги наричаме “манталитет”. Чалгата не е “манталитет”, а последица от истинските проблеми – липсата на държавна политика за културата и образованието. Вменяването на евтини мечти.

Чалга културата те задължава да се радваш и пляскаш като чуеш “Айде мама, покажи на каката в телевизора как връткаш дупе, оп-оп”. Това на опера и театър няма да го видите. Защото там, за разлика от чалгата, се разиграват истинските ценности – любов, семейство, приятелство, борба за бъдещето. Благодарение на чалга културата оставяте децата си без детство, без мечти и без идея за смисъла на живота. Проблемът не е в това дъщеря ви да гледа подрусването на чифт цици, а нормата, която им втълпява чалга културата.

Не обвинявам децата ви, че са такива. Техните действия са плод на подражание. Обвинявам вас, че правите децата си евтини жени, които като станат на 16 предлагат телата си срещу две чаши уиски в дискотеката. Обвинявам ви, че не учите децата си да се влюбват, обичат, плачат и радват на малките неща. Обвинявам ви, че създавате поколение без бъдеще. Защото вашата дъщеря на 5 години не влага смисъл в курвенското си поведение, но на 15 ще влага.

Моралът и примерът на родителите са тези фактори, които превръщат чалга културата в проблем на обществото ни, защото музиката определя светогледа. Още повече, че децата възприемат визуално: чуват и възприемат песни и клипове за пари, коли, алкохол, мутри и секс. На какво ги учите? Замислете се следващия път преди да им пуснете фолк канала, защото нямате време да се занимавате с тях.

Вижте първата част "Нация на чалгата, водката и евтините мечти"

Dama.bg публикува текста на Иван Куцаров от блога му с неговото разрешение.